Oviss sommar för campingen i Sibbarp

Gugga Saevarsdottir har förhoppningar om att de tyska turisterna ska kunna komma i slutet av sommaren.
Gugga Saevarsdottir har förhoppningar om att de tyska turisterna ska kunna komma i slutet av sommaren.

En svag påsk följdes av en förvånansvärt hektisk valborgshelg.

Sommaren är däremot oviss när campingen i Sibbarp satsar på fler säsongsplatser och förväntar sig få utländska turister.

– Vi kommer defintivt få ett tapp. Frågan är bara hur stort, säger Gugga Saevarsdottir, destinationschef.

Isoleringen till följd av coronapandemin har gjort att de utländska turisterna nästintill lyser med sin frånvaro. Det är också någonting som märkts av på First Camp i Sibbarp. På Limhamnscampingen har sommarsäsongen varit igång i en månad men antalet gäster är långt färre än vanligt.

– Vi har haft väldigt mycket avbokningar, främst från turister utomlands. Vi har väldigt mycket tyskar, italienare, danskar och norrmän. Så länge de har stängt kommer vi ha ganska lågt (med besökare), säger Gugga Saevarsdottir, destinationschef på First Camp i Sibbarp.

Hon uppskattar att beläggningen under våren varit 50–60 procent lägre än vanligt.

– Mitt i veckan blir det ett ganska stort tapp men till helgen kommer det framförallt lite svenska gäster som trotsar och ändå vill ut, säger Gugga Saevarsdottir.

”Mycket från närområdet”

Även de svenska turisterna har varit färre än vanligt men där har tappet inte varit lika stort. Barnfamiljer som behöver ett avbrott i vardagen, äldre som åker iväg med husbilen och lokala invånare som vill ha en hemester söker sig fortsatt till campingen.

– Det är mycket från närområdet som kommer nu under de här korta tiderna. Sen tror jag att man kommer resa längre när man verkligen har semester, säger destinationschefen.

I påskas var det få gäster och förväntningen var att även valborg skulle följa i samma fotspår men då kom det förvånansvärt många gäster.

Hur sommaren blir är dock för tidigt att säga än.

– Vi räknar ändå med att vi ska ha litegrann. Framförallt på grund av svenskarna. Sen hoppas vi att de släpper litegrann. Framförallt i augusti. För det är ofta i augusti-september vi har tyskarna här. Och de är många.

Jan-Inge Arrskog har säsongsplats på campingen i Sibbarp.
Jan-Inge Arrskog har säsongsplats på campingen i Sibbarp.

”Är mindre beläggning”

Några som kom under valborgshelgen är säsongsgästerna Jan-Inge Arrskog, 70, och Britt-Louise Arrskog, 65, från Eslöv. De gör i år sitt femte år på campingen i Sibbarp och efter att inledningsvis ha varit lite försiktiga med att söka sig campingen är de nu på plats.

– Det är mindre beläggning än vad det brukar vara. Men det har väl sina naturliga orsaker, säger Jan-Inge Arrskog.

De träffar själva inte sina barnbarn under coronapandemin men är båda av uppfattningen att avstånden som finns och möjligheten att kunna hålla sig för sig själva gör att de känner sig tryggare på campingen än när de besöker en matvarubutik.

– Man håller ju avstånd men jag tycker folk respekterar det. Det funkar bra. Man kan ju prata med folk men man får respektera det, säger Jan-Inge.

Satsar på fler säsongare

Ovissheten kring hur sommaren blir har gjort att de tilltänkta sommarjobbarna inte kunnat börja arbeta än.

– Vi har de i startskottet. Skulle det komma har vi ett antal som faktiskt vill komma in och jobba. Så vi står beredda hela tiden. Det är nog lite skillnaden på andra företag - att vi gasar lite men bromsar samtidigt, säger Saevarsdottir

Avbokningarna från både svenska och utländska turister som tänkt komma i juni har fortsatt trilla in. För att möta det stora tappet har campingen i år satsat på fler säsongsplatser och fått god respons. Då ett minskat resande kommer innebära färre transitturister - gästerna som stannar till i några dagar på sin genomresa.

Campingens coronaarbete har bestått av att sätta upp information och märka upp avstånd i receptionen och butiken, ordnat så att tvåmetersavståndet till kassavärden är där, räknat ut hur många som får vistas i servicehusen samtidigt samt rengöring av handtag och kranar flera gånger per dag.

Publisert: