Publicerad:
Uppdaterad:

Perus oppositionsledare släppt ännu en gång

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Keiko Fujimori vinkar när hon lämnar fängelset i Perus huvudstad Lima.
Foto: Martin Mejia/AP/TT
Keiko Fujimori vinkar när hon lämnar fängelset i Perus huvudstad Lima.

Perus oppositionsledare Keiko Fujimori har släppts, efter att ha suttit inlåst i ett kvinnofängelse i tre månader misstänkt för korruption.

Fujimori skulle ha suttit frihetsberövad i totalt 15 månader i väntan på rättegång, men släpptes mot en borgenssumma på motsvarande drygt 200 000 kronor efter att ha uttryckt farhågor om att smittas av covid-19 i fängelset.

– Keiko kommer att fortsätta att delta i utredningen. Hon om någon vill att det här ska klaras upp, sade hennes advokat Guilliana Loza i helgen.

Fujimori är dotter till landets förre president Alberto Fujimori, som avtjänar ett 25-årigt fängelsestraff för att beordrat två massmord 1991 och 1992.

Hon har varit en mycket populär politiker i Peru, men står nu anklagad för inblandning i den enorma latinamerikanska korruptionsskandalen kring byggjätten Odebrecht. Enligt åklagaren ska Fujimori olovligen ha tagit emot runt 12 miljoner kronor i kampanjstöd från Odebrecht under sin misslyckade presidentvalskampanj 2011.

Fujimori har tidigare suttit frihetsberövad i 13 månader på grund av misstankarna, men släpptes efter beslut av konstitutionsdomstolen i november. I januari låstes hon in igen och det beslutades att hon skulle sitta frihetsberövad i ytterligare 15 månader.

Åklagaren i målet kommer att överklaga frisläppandet.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: