Danmark fortsatt stängt för flesta svenskar

TT

Publicerad 2020-06-25

Det blir fortsatt skralt med resande över Öresundsbron. Smittläget i Skåne anses vara för högt, liksom nästan hela övriga Sverige, enligt danska myndigheter. Arkivbild.

Danmark förblir stängt som resemål för svenska turister – förutom för västerbottningar. Övriga län i Sverige har över 20 smittade fall av covid-19 per 100 000 invånare de två senaste veckorna och tillåts därmed inte resa in i Danmark, enligt en tabell som har presenterats på Statens seruminstitut.

Västerbotten är alltså den enda region i Sverige som uppfyller dessa krav med en siffra på 17,9 smittade per 100 000 invånare, enligt Statens seruminstituts lista. Den region som ligger närmast att hamna under 20 smittade per 100 000 är Kronobergs län, som enligt listan ligger på 23,5. Skåne ligger på 26,9.

Svenskar, förutom västerbottningar, kommer inte att kunna resa in i Danmark, om de inte har särskilda skäl att korsa gränsen, som arbete eller att de har familj i landet, rapporterar Sydsvenskan.

Färre regioner godkända

Det tidigare beskedet från Köpenhamn var att skåningar, blekingar, hallänningar, sörmlänningar och västerbottningar skulle få komma in i Danmark från och med lördag, den 27 juni.

Det danska utrikesdepartementet meddelade på torsdagen att gränsen öppnas för alla EU-länder – förutom för Portugal och alltså i princip hela Sverige.

Fortsatt avråds danskar från att resa till Irland, Malta, Portugal, Rumänien, Sverige och Storbritannien, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau. Men även här är Västerbotten undantaget, rapporterar DR.

I sex dagar

Det danska public servicebolaget rapporterar också att det ställs krav för de invånare som godkänns att resa till Danmark. De västerbottningar som vill åka till grannlandet i syd måste förhålla sig till landets coronaregler, och måste bevisa att man tänker stanna i landet i minst sex dagar.

Danska Seruminstitutet meddelar att gränsen mot Sverige förblir delvis stängd – skåningar kommer inte kunna resa in i Danmark, om de inte kan visa ett färskt corona-test på att de är friska eller har särskilda skäl att korsa gränsen.

TT söker svenska regeringsföreträdare för kommentarer.