Kraftig ökning av covid-19 i Gislaved efter studentfirande

Ett 30-tal av de smittade är födda 2001

För drygt två veckor sedan tog tredjeårselever i gymnasiet studenten i Gislaved.

Efter dagar av studentskivor, utspring och mottagningar har nu en markant ökning av covid-19 konstaterats i den lilla kommunen.

– Det man kan konstatera är att de har umgåtts ganska nära under den här veckan innan studentexamen, säger Malin Bengnér, smittskyddsläkare region Jönköping.

Malin Bengnér, smittskyddsläkare.
Malin Bengnér, smittskyddsläkare.

Folkhälsomyndighetens siffror över nya fall av covid-19 i Gislaved visar en kraftig ökning. Förgående vecka kunde 39 nya fall konstateras och på bara en vecka har siffran mer än trefaldigats till 160.

Bland de smittade finns ett stort antal ungdomar födda 2001. Men även lärare på skolorna. Troligtvis har smittan tagit fart ordentligt då kommunens gymnasieelever tog studenten för två veckor sedan.

”De har inte varit exemplariska”

Enligt Malin Bengnér, smittskyddsläkare i Jönköpings län, är det ett högt smittoantal med tanke på att Gislaved är en liten ort. Mycket pekar på att studentfirandet kan vara en bidragande orsak.

– Det är definitivt ganska mycket fall bland studenter i Gislaved. Det verkar vara flera klasser av studenter där många blivit smittade under studentveckan.

Hon säger att det rör sig om ett 30-tal sistaårselever som har blivit smittade.

– Det man kan konstatera är att de har umgåtts ganska nära under den här veckan innan studentexamen. När vi har pratat med dem så märker vi att studenterna själva inte har varit exemplariska på att hålla avstånd och följa restriktionerna, säger Malin Bengnér.

Dekorationer vid studentfirande. Arkivbild.
Dekorationer vid studentfirande. Arkivbild.

Källa: Studentskiva hölls med många gäster

En källa berättar för Aftonbladet att en stor studentskiva, troligtvis med fler än 50 personer, ägde rum i Gislaved dagarna innan examen. Och att det förmodligen var på den som viruset spreds. Efter examen hölls flera studentmottagningar, då under mer kontrollerade former, enligt källan. Men det var redan för sent.

Smittskyddsläkaren Malin Bengnér kan inte säga någonting mer om hur läget ser ut i dag.

– När vi smittspårar verkar det som att några av de här studenterna har smittat sin egen familj, och det är ju inte så konstigt. Men det är för tidigt att säga om det här leder till ytterligare någonting större, säger hon.


PODD Corona – så kan strategin påverka Sveriges ekonomi

Ända sedan pandemin drog in över Sverige har det pågått en diskussion där debattörer vägt människoliv mot ekonomiska konsekvenser - är restriktionerna för att dämpa smittspridningen försvarbara om de samtidigt raserar ekonomin? I det här avsnittet pratar vi om den här debatten och frågar oss om det egentligen finns något motsatsförhållande mellan att rädda liv och att rädda ekonomin.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

Ämnen i artikeln