Bröllopskuppen: Så kom det norsksvenska brudparet runt inreseförbudet

Kärleken har inga gränser?

Camilla Øyjord, 32, och Alexander Øyjord, 37, håller inte med.

När det norsksvenska paret gifte sig i helgen var gränsen i centrum.

Camilla Øyjord, 32, och Alexander Øyjord, 37, gifte sig vid gränsen.
Camilla Øyjord, 32, och Alexander Øyjord, 37, gifte sig vid gränsen.

Norska Camilla och svenska Alexander hade planerat sitt bröllop i över ett år. Vigseln skulle ske i parets trädgård i Voss, sydvästra Norge, och festen i ett gårdshus en bit bort.

Då slog corona till och snart var inreseförbudet för svenskar till Norge ett faktum. Vilket betydde att halva gästlistan plötsligt var portade från bröllopet. Men Alex och Camilla behöll lugnet.

– Vi trodde nog att det här skulle gå över rätt snabbt, berättar Alexander.

Började som ett skämt

När det stod klart att viruset och de medföljande reserestriktionerna var här för att stanna började paret genast smida nya planer. Hur skulle det vara om de gifte sig precis på gränsen? Är det ens möjligt?

– Det var Camilla som föreslog det mest på skämt först. Men ju mer vi tänkte på det, ju mer insåg vi att det faktiskt inte var en så dum idé, säger Alexander.

Paret hörde av sig till vänner som bor i närheten av den norsk-svenska gränsen och sen sattes den nya planen i verket. Polis och gränspolis underrättades. Ordförande i kommunfullmäktige gav tummen upp.

– Så var det i box, säger brudgummen.

Det lyckliga paret.
Det lyckliga paret.

Skålade över gränsen

I helgen var det äntligen dags för vigsel. Från varsin sida anlände gästerna till gränspassagen, iförda gummistövlar för att kunna ta sig genom den bitvis tuffa terrängen. Väl framme så separerades brudens norska gäster och brudgummens svenska med ett vitt sidenband.

– Vi skålade över gränsen men i övrigt så höll vi på det för att respektera reglerna så mycket det gick, säger Alexander.

”Magisk upplevelse”

Vigselceremonin följdes sedan av en picknick i det gröna (fortfarande på vardera sida gränsen) innan gästerna skiljdes åt för att fortsätta festen på varsitt håll. Enligt brudgummen så överträffade dagen alla förväntningar.

– För oss var det en helt magisk upplevelse som jag absolut kan rekommendera, säger han.

Publisert:

LÄS VIDARE