Kampanj informerar om sex under pandemin

Lucas Brischetto/TT

Publicerad 2020-06-23

RFSU har i samarbete med Region Stockholm tagit fram råd till den som undrar om sex under coronapandemin. Arkivbild.

Telefonsex och onani istället för fysiska träffar – det föreslår RFSU i en ny kampanj. Syftet är att ge råd och informera om säker dejting och sex under pandemin.

RFSU uppmuntrar i en ny kampanj till att ha säkrare sex under coronapandemin. Materialet är framtaget i samarbete med Region Stockholm.

– Vi har sett att det saknats information kring de här frågorna och att många undrar, säger Pelle Ullholm som är sexualupplysare på RFSU.

Förutom en sajt med svar på vanliga frågor har också en grafik med fyra råd tagits fram. Det grundläggande rådet är att man ska undvika kontakt med andra om man tror att man är sjuk.

– Vi vet att många som varit fysiskt distanserade under lång tid kanske känner ett större behov av att känna närhet och intimitet. Vi vill öppna upp för flera sätt att ha sex – det finns föreställningar som begränsar hur man kan ha sex. Då kan man behöva tips på hur man kan tänka annorlunda, säger Pelle Ullholm.

Bland tipsen finns att onanera mer och att ha sex på distans, till exempel via videosamtal eller telefon.

– De flesta börjar redan dejta digitalt i dag. Tanken är att man kan förlänga och fördjupa den perioden på nya sätt, säger Pelle Ullholm.

RFSU råder också att använda kondom, eftersom det ännu inte är helt klarlagt att viruset inte är sexuellt överförbart. Dessutom föreslås man att dra ner på kyssandet och inte kyssa någon utanför ens närmaste krets.

– De som träffas på krogen kanske brukar tänka att hångel bara är härligt och inte förknippat med sjukdomar. Vi är vana att tänka så. Men kyssar överför ju viruset väldigt enkelt. Så hångla bara med dem du redan är väldigt nära fysiskt annars, säger Pelle Ullholm.