Malmö växlar upp arbetet mot antisemitismen

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Johan Nilsson/TT
Henrietta Stein, styrelseledamot i Judiska församlingen i Malmö.

Som jude ska du kunna gå med kippa eller davidsstjärna över allt i Malmö. Judiska barn ska känna sig trygga på stadens alla skolor.

Det är målet för ett samarbete mellan Malmö stad och Judiska församlingen.

Malmö trappar nu upp arbetet mot antisemitism.

– Malmö måste bli en tryggare stad för judar, och även andra grupper så klart, säger Henrietta Stein, styrelseledamot i Judiska församlingen i Malmö vid en pressträff.

Ett utbildnings- och utställningscentrum ska färdigställas i synagogan, som redan har drygt 5 000 besökande skolelever varje år. Malmö stad bidrar med 2,4 miljoner kronor till detta.

Arbete i skolor

De kommande fyra åren satsas också årligen två miljoner kronor på arbete mot antisemitism ute i Malmös skolor.

Därutöver satsas 2,3 miljoner kronor per år 2020-2023 på ytterligare arbete mot antisemitism, som bland annat ska rikta sig mot vuxna. Men exakt hur det ska gå till är inte spikat – det ska en styrgrupp med representanter för kommunen och församlingen nu ta fram en plan för.

"Absolut nödvändigt"

– Det här är absolut nödvändigt. Vi har sett hur medlemsutvecklingen har varit. Man måste göra något för att det judiska livet i Malmö inte ska försvinna, säger Fredrik Sieradzki, informationsansvarig i Judiska församlingen.

I dag har församlingen cirka 380 vuxna medlemmar. För 20 år sedan var det strax under tusen.

– Det är fortfarande så att judiska killar som går med kippa i stan kallas för både det ena och det andra och det är väldigt få tjejer som vågar gå med davidsstjärna, säger Henrietta Stein.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM