Väder

Då kommer solen och värmen tillbaka igen

Regn hela helgen – men SMHI varnar för brandfara i skog och mark

Av: 

Christina Nordh

Efter en varm inledning på maj gjorde våren halt och månaden har varit kallare än normalt.
Efter en varm inledning på maj gjorde våren halt och månaden har varit kallare än normalt.

NYHETER

Det är knastertorrt i markerna.

Helgens regn hjälper föga – och på måndag gör sol och värme comeback.

– Vi kan nå upp till 20 grader, säger meteorolog Max Lindberg Stoltz.

Gårdagens brand mellan Orsa och Rättvik i Dalarna visar hur allvarligt läget är i markerna. Då tappade man kontrollen över en reglerad eldning och branden växte snabbt till ett område på 500 gånger 500 meter.

SMHI har gått ut med varningar för både skogs- och gräsbränder i flera delar av landet.

– Varningen för skogsbränder är egentligen från Värmland och söderut. Värmland har varning för både skogsbränder och gräsbränder, från Dalarna och norröver har vi risk för gräsbränder, säger meteorologen Max Lindberg Stoltz på SMHI.

Brandrisken finns kvar

I dag och i morgon sjunker dock risken.

– Ett regnområde drar in över västra Svealand och Götaland och sen rör det sig österut och norrut upp över delar av Norrland. Det kommer ju att minska risken för skogsbränder generellt i söder, förutom på Öland och Gotland i morgon (läs: i dag).

– Regnskurarna är mer lokala, men ser ut att vara ganska intensiva så att de faktiskt hjälper till att blöta ner i skog och mark. I nästa vecka kommer det att bli torrare igen. På måndag blir det möjligen risk för skogsbrand i Värmland och i delar av Skåne. Sedan ökar risken successivt när vi har torrt och varmt väder igen.

Upp till 20 grader

Efter en varm inledning på maj gjorde våren halt och månaden har varit kallare än normalt. Fram till i torsdags har medeltemperaturen legat på två-tre grader under det normala i söder och fyra-fem grader under det normala i norr.

– Temperaturen börjar närma sig normala nivåer, den har varit ovanligt låg hittills i maj. Varm luft har omringat oss, men vi har haft den kalla luften just över Skandinavien.

– Samtidigt är det torrt. Lite mer ihållande regn än de här kortvariga regnen som passerar behövs i ett längre perspektiv.

Alla som längtar efter värme kan glädjas åt högre temperaturer i nästa vecka.

– Redan på måndag kan vi nå upp till 20 grader i delar av Götaland, på tisdag kommer de höga temperaturerna att nå längre norrut. Enligt prognoserna kan vi komma upp i 18–19 grader hela vägen upp till Luleå, säger Max Lindberg Stoltz.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den nya muminmuggen 2021 finns hos Cervera – köp nu!

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Emmy, 26, fångade blixtovädret på film: ”Blev så rädd och chockad”

ÄMNEN I ARTIKELN

Väder

SMHI

Torka

Skogsbränder

Gräsbränder