Terrorfinansiärer och kriminella – så stort är problemet med falska id-kort

Förra året stoppades 212 personer med fejkade eller felaktiga id-handlingar på landets stora flygplatser.

Men polisen kan inte ens uppskatta hur många som befinner sig i Sverige på falska grunder.

– Vi kommer aldrig att kunna helt eliminera det här problemet, säger gränspolischefen Patrik Engström.

Se vår konfrontation med id-förfalskaren här:

Aftonbladets och Viafrees program 200 sekunder kan avslöja hur lätt det är att komma i kontakt med personer som säljer falska id-handlingar.

På Svenska Palmen, ett nätforum för rysktalande personer i Sverige, annonserar flera säljare öppet. Det var på den sidan minst en av de personer som misstänktes för föreberedelse till terrorbrott och som dömdes för terrorfinansiering köpte olika identiteter.

Mannen, som är från Uzbekistan, hade ett litauiskt och ett grekiskt pass, samt ett grekiskt id-kort. I polisförhör berättade han hur man kan ”låna” europeiska identiteter mot en månadskostnad.

När vi svarar på en annons på Svenska Palmen tar det oss bara några minuter att komma i kontakt med en säljare och stämma träff.

”Sverige som land utsättss för det här varje dag”

Marknaden är så utbredd att polismyndigheter i EU inte kommer åt handeln. Kriminella nätverk med förgreningar runt om i Europa ligger bakom tillverkningen som beskrivs som mycket sofistikerad.

– Id-bedrägerier är som en viktig faktor för organiserad brottslighet som påverkar flera brottsområden, bland annat människohandel, terrorism, narkotikahandel, bedrägerier, penningtvätt och egendomsbrott, säger Alfonso Sánchez Jiménez, presstalesperson vid Europol.

– De mest missbrukade dokumenten som rapporterades till Europol 2018 var identitets- och resedokument från EU-länder. ID-korten används till exempel ofta i Schengenområdet medan pass används utanför detta område.

Gränspolischefen Patrik Engström kan inte ens uppskatta hur många personer som rör sig i landet på falska grunder, men han säger att det är ett problem som påverkar Sverige dagligen.

– Sverige som land utsätts ju för det här varje dag både i form av missbrukad identitet för att öppna bankkonton, penningtvätt olika typer av bedrägerier, så missbruk av identiteter generellt är ett enormt stort problem.

Risken att personer som har för avsikt att begå terrorbrott i Sverige använder sig av falska identiteter är stor enligt polisen.

– De kan ha en eller flera alternativa identiteter för att kunna röra sig i Europa och för att planera att kunna genomföra attentat.

Varför har man inte kommit längre med att stoppa det här?

– Den tekniska kvaliteten på id-handlingar har stadigt blivit bättre och bättre men den organiserade brottslighetens natur är att så länge det finns en möjlighet att tjäna pengar så kommer också den organiserade brottsligheten  att bli bättre och bättre på att övervinna de kontrollmetoder som vi bygger, säger Patrik Engström.

– När det gäller frågor om just identitet och pass så har det varit och är en nationell fråga, men vi behöver förmodligen bygga kontrollsystem som är europeiska.

Patrik Engström
Patrik Engström

200 sekunder är Aftonbladets och Viafrees tv-program för snabba gräv. Robert Aschberg, Kristina Edblom och Lindah C Mohlin synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Publisert:

LÄS VIDARE