Förundersökning mot terrormisstänkt läggs ner

Brott

Publicerad 2019-06-07

I december gjorde Säkerhetspolisen insatser på flera platser i västra Sverige i samverkan med polisen och under ledning av Nationella operativa avdelningen. Ett av tillslagen gjordes i Lilla Edet där en man greps, en man som Säpo vill ska utvisas. Arkivbild.

Åklagaren Henrik Olin lägger ner förundersökningen mot den man som greps vid terrortillslaget i Lilla Edet i december.

Mannen, som är i 20-årsåldern, häktades efter ett tillslag bland annat i Lilla Edet. Han har sedan dess varit misstänkt för stämpling till terroristbrott.

– Stämplingsbrottet är tidigt i en kedja och då ska jag kunna bevisa vad den misstänkte haft för avsikt att göra. Och det kan jag inte, så då är jag skyldig att lägga ner, säger Henrik Olin till TT.

– Det enda som är kvar är att jag gått in med ett särskilt yrkande om förverkande av hans telefoner och datorer för de innehåller avrättningsfilmer och IS-material.

Släpptes och greps

Efter beslut av åklagaren släpptes mannen från häktet redan i början på februari men greps i stället omgående av Säpo, enligt lagen om särskild utlänningskontroll (LSU). Säpo har begärt hos Migrationsverket att mannen ska utvisas ur Sverige då de anser att han är en fara för rikets säkerhet. Mannen, som under flera månader suttit frihetsberövad på Migrationsverkets förvar, släpptes därifrån förra månaden.

Men beslut om utvisning står fast. Mannen har via sin advokat överklagat beslutet. Migrationsöverdomstolen kan sedan yttra sig i ärendet, särskilt om det finns hinder för verkställighet, innan ärendet går vidare.

Ligger hos regeringen

– Ärendet ligger nu för prövning hos regeringen som är överprövningsinstans, säger mannens advokat Michael Hansson till TT.

Det här är ett av flera uppmärksammade ärenden där Säpo ingripit enligt LSU. Det mesta kring ärendena blir sekretessbelagt.

– LSU lyder inte under brottmål utan under utlämningsrätten. När Säpo gör det här känns det som om det inte längre finns en enda rättsäkerhetsprincip. Kontrollmöjligheterna känns inte tillräckliga. Jag är inte helt bekväm med det här, säger Michael Hansson.

Säpochefen Klas Friberg har tidigare sagt till TT att han är av den uppfattningen att polisen genom insatserna i december, med tillslaget vid vilket mannen greps, avvärjde ett förestående terrordåd.