USA pressar Mexiko i samtal om migranter

TT.AFP

Publicerad 2019-06-06

Washington sätter fortsatt hård press på Mexiko att stoppa flödet av migranter som försökte ta sig till USA. Mexikos utrikesminister Marcelo Erbrard ser framsteg i de pågående samtalen men hotet om amerikanska tullar kvarstår.

USA:s president Donald Trump har hotat att från måndag införa tullar på alla varor från Mexiko, så länge migranter fortsätter att ta sig över gränsen från Mexiko till USA. En delegation ledd av den mexikanska utrikesministern Marcelo Ebrard befinner sig i Washington för samtal.

– Ja, jag tror att vi har gjort framsteg i dag, säger Ebrard efter torsdagens första samtalsrunda.

Samtidigt rapporterat nyhetsbyrån Bloomberg att USA överväger att skjuta på införandet av tullarna, för att ge samtalen mer tid. Uppgifterna har inte bekräftats.

Stoppas vid gränsen

Mexiko har vidtagit en rad åtgärder för att hejda migrantströmmen och blidka USA. Omkring 1 200 personer på väg från Centralamerika mot USA har stoppats av mexikansk polis och militär nära landets gräns mot Guatemala. Merparten av migranterna kommer från Honduras.

Enligt människorättsaktivister som färdats tillsammans med migranterna deltog ett hundratal personer ur Mexikos nybildade nationalgarde vid insatsen då flera personer greps.

Mexikos finansdepartement meddelar också att 26 personer som misstänks för att ha organiserat migrantkaravaner har fått sina bankkonton frysta.

USA kräver mer

Om det räcker för att få USA att dra tillbaka hotet om tullar återstår att se. Vicepresident Mike Pence som leder de pågående samtalen säger att de är positiva men att USA vill att Mexiko anstränger sig mer för att bekämpa illegal invandring.

Liknande ord kom från Donald Trump efter onsdagens samtalsrunda. Presidenten sade att framsteg hade gjorts men att det inte var tillräckligt och att hotet om att införa tullar nästa vecka står kvar.

Följ ämnen i artikeln