Stureplansmördaren flyttad till Fosie

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:
Tommy Zethraeus när han 2014 fick avslag på att få sitt livstidsstraff tidsbestämt. 2018 gick begäran igenom. I slutet av 2020 kan Zethraeus friges.
Foto: Conny Sillén
Tommy Zethraeus när han 2014 fick avslag på att få sitt livstidsstraff tidsbestämt. 2018 gick begäran igenom. I slutet av 2020 kan Zethraeus friges.

Efter att ha varnats har Stureplansmördaren Tommy Zethraeus flyttats till en ny anstalt.

50-åringen avtjänar numera sitt straff i Fosie.

Ett beslut som han begärt omprövning kring.

Stureplansmördaren Tommy Zethraeus, numera Tommy Eriksson, flyttades i december 2018 till klass 3-anstalten Asptuna. Tiden där kantades av problem och i vintras kunde Aftonbladet berätta att han fått motta två varningar som kan innebära att hans villkorliga frigivning skjuts upp.

I mars beslutade Kriminalvården att flytta Tommy Eriksson till klass 2-anstalten i Fosie i Malmö. 50-åringen är dock missnöjd med förflyttningen och begärde därför att beslutet skulle omprövas. Men Kriminalvården meddelar nu, enligt Nyhetsbyrån Sirén, att Stureplansmördaren även fortsättningsvis ska sitta på anstalten Fosie.

”Agerat negativ ledare”

Beslutet motiveras med att Eriksson genom att rapporteras för olämpligt uppträdande och få varningar visat att han inte är lämplig för placering i en anstalt av lägsta säkerhetsklass.

”Han bedöms ha uppvisat allvarlig misskötsamhet, i form av av att agerat negativ ledare och försökt att använda sig av ottillåten påverkan gentemot personal vid flera tillfällen”, skriver Kriminalvården i sitt beslut.

”Fel del av landet”

Anledningen till att Eriksson begärt en omprövning är att han anser det felaktigt att han skulle placerats på en anstalt med högre säkerhetsklass, att beslutet saknar underlag samt att det ligger i fel del av landet.

Vidare menar han att det är fel miljö för en person som inom kort ska ut i samhället igen, då han väntas bli villkorligt frigiven i slutet av 2020.

Mejade ner nattklubbsgäster

Tommy Zethraeus dömdes 1995 till livstids fängelse för fyra mord, fem mordförsök och ett rån.

Massmordet skedde på Stureplan tidigt på morgonen den 5 december. Tillsammans med kumpanen Guillermo Márquez Jara öppnade Zethraeus urskiljningslöst eld med automatvapen rakt in i entrén till nattklubben Sturecompagniet och mejade ner ett stort antal personer som väntade i kön. Bland de som dödades fanns en ordningsvakt och tre gäster. Fler än 20 skadades.

Zethraeus och Jara hade några timmar tidigare nekats inträde.

Guillermo Marquez Jara dömdes för medhjälp till dådet.

För två år sedan beslutade tingsrätten i Örebro att omvandla Zethraeus livstidsdom till fängelse i 39 år.

Foto: ERICSON ÅKE/Aftonbladet/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tommy Zethraeus grips. Han och kumpanen Guillermo Márquez Jara flydde efter massmordet. Den 7 december 1994 stoppas de av polis på Drottningholmsvägen på Ekerö i Stockholms län, inte långt från Drottningholms slott.
Foto: ERICSON ÅKE/Aftonbladet/TT / TT NYHETSBYRÅN
Guillermo Márquez Jara grips.
Foto: Anders Wiklund / TT / TT NYHETSBYRÅN
Stureplan 4 december 1994.
Foto: SÄNNÅS PER-OLOF/Aftonbladet/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stureplan 4 december 1994.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE