Här kan chauffören släppa av dig mellan två hållplatser

Förslaget: Hoppa av var du vill efter klockan 23

Av: Claes Olsson

Publicerad:
Nu utreder man hur testet ska genomföras.
Foto: JLT/Jönköpings länstrafik
Nu utreder man hur testet ska genomföras.

Så kallade ”nattstopp” ska införas på prov i Jönköpings län. Det innebär att passagerare kan be om att få kliva av mellan två hållplatser.

Målet är att öka tryggheten för nattresenärerna.

Förslaget om nattstopp kommer från vänsterpartisten Mikael Ekvall som är ledamot i regionstyrelsen i Jönköpings län. Han har sneglat på Kalmar som införde konceptet för tio år sedan, rapporterar Jönköpings-Posten.

– Motionen blev väldigt positivt mottagen. Politiker från de allra flesta partierna klargjorde att de trodde att det här var en bra grej. Men i nämnden för trafik, infrastruktur och miljö resonerade man så att man i första hand ville prova det innan man gör en fullskalig implementering, säger Mikael Ekvall (V) till tidningen.

Utreder inför testet

Nu utreder man exakt hur testet ska genomföras. Preliminärt ska det vara tillgängligt från klockan 23 på en viss busslinje. Den som reser ska då kunna bli avsläppt mellan två hållplatser, och för säkerhets skull ska endast den personen få kliva av då. Förhoppningen är att både öka tryggheten och minska avståndet hem för resenären.

– I vissa fall är det skönt att veta att: känner jag obehag kan jag säga till chauffören. Då kommer han bara att släppa av dig och ingen annan, säger Mikael Ekvall (V) till Jönköpings-Posten.

Publicerad:

LÄS VIDARE