EU-jurist: Katalansk ledare kan ha immunitet

Av:  Bryssel, TT:s korrespondent

Kataloniens förre vicepresident Oriol Junqueras gjorde en intervju på länk från häktet i Madrid under kampanjen inför EU-valet i våras. Arkivfoto.
Kataloniens förre vicepresident Oriol Junqueras gjorde en intervju på länk från häktet i Madrid under kampanjen inför EU-valet i våras. Arkivfoto.

EU-parlamentet borde ha fått avgöra om det var rätt att åtala Kataloniens förre regionale vicepresident Oriol Junqueras som i oktober dömdes till 13 års fängelse.

Det anser åtminstone en av EU-domstolens generaladvokater.

Den fängelsedömde Junqueras måste kunna ses som invald i EU-parlamentet, anser generaladvokaten Maciej Szpunar, i sitt förslag till utslag i ett pågående fall.

Junqueras har suttit gripen sedan hösten 2017, anklagad för uppror och uppvigling, men kunde ändå kandidera i EU-valet i våras och väljas in för separatistpartiet ERC. Efteråt tilläts han dock inte lämna häktet för att svära den ed till den spanska konstitutionen som spanska EU-parlamentsledamöter måste göra. Det fick i sin tur Spaniens valkommission att räkna hans parlamentsplats som vakant.

Generaladvokaten Szpunar anser emellertid att mandatet "inte kan hänga på fullföljandet av någon efterföljande formalitet" och att Junqueras därför ska ses som invald, oavsett om han svurit eden eller inte.

Enligt Szpunar borde därför EU-parlamentet fått ta ställning till om Junqueras immunitet från brottsutredningar i hemlandet borde lyftas eller inte.

Szpunars syn är vägledande, men innebär inte automatiskt att hela domstolen kommer att tycka samma sak när deras utslag följer senare i vinter.

Junqueras dömdes i oktober till 13 års fängelse för sin del i det regionala styrets folkomröstning och självständighetsförklaring 2017.

Publisert:

LÄS VIDARE