”Har finansierat mjölkersättning – inte terror”

avTT

Foto: Henrik Montgomery/TT
En dörr byts ut efter Säkerhetspolisens tillslag i Akalla förra våren, där bland annat 31-åringen anhölls. Arkivbild.

Både tingsrätt och hovrätt friade den 31-årige mannen från misstankarna om att han skulle ha förberett ett terrordåd i Sverige.

Däremot fälldes han för terrorfinansiering. Nu vill han att HD friar honom även för detta brott – och prövar den nya lagen på området för första gången.

För några år sedan ändrades "lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet i vissa fall", som den egentligen heter. Syftet var att det skulle bli lättare att döma personer för att ha finansierat terror.

Inget sådant här ärende har ännu prövats av Högsta domstolen. Men nu vill en 31-årig man, som av Svea hovrätt dömts för just terrorfinansiering, att HD tar upp hans fall.

Samtliga friades

31-åringen är en av de tre män som anhölls i april 2018, misstänkta för att ha planerat terrorattentat i Sverige. Samtliga har senare friats för de brottsmisstankarna.

Att mannen skickat pengar utomlands råder det inget tvivel om. Däremot finns olika uppfattningar om vad pengarna skulle gå till, och hur det gör mannens handlande straffbart. Både tings- och hovrätt har ansett att pengarna var avsedda att användas av en "sammanslutning av personer inom IS", och fällde honom.

Blöjor till föräldralösa

Mannen hävdar däremot att han ville bidra till exempelvis blöjor och mjölkersättning för föräldralösa till martyrer, som befann sig i ett tältläger. Försvaret ställer sig undrande kring vad en, som lagen skriver, "sammanslutning som begår särskilt allvarlig brottslighet" är, och om de kvinnor och barn som tog emot mannens hjälp kan anses ingå i en sådan.

– Han har inte finansierat terrorism. Han har finansierat mjölkersättning för barn, och det tycker inte vi ska vara olagligt, säger mannens försvarare Robin Söder.

Förslaget till lagändringen kring terrorfinansiering fick kritik av Lagrådet för att den just riskerade att träffa en mängd vardagliga handlingar, även handlingar som av humanitära skäl kan anses vara motiverade.

ARTIKELN HANDLAR OM

Akalla