Förlossningsvården

Sjukhuset om Rashas död: ”En stor tragedi”

Av: 

Gustaf Tronarp

NYHETER

Det är mycket ovanligt att kvinnor dör i samband med förlossning i Sverige.

Universitetssjukhuset i Örebro har inlett en internutredning för att ta reda på hur det kunde gå så fruktansvärt fel när Rasha Mkahels dotter föddes.

– Det som hänt är en stor tragedi, säger chefsläkaren Rene Bangshöj.

33-åriga Rasha Mkahel dog en dryg vecka efter att hon fött sitt andra barn på universitetssjukhuset i Örebro. Hennes anhöriga och vänner är mycket kritiska till hur sjukvårdspersonalen har agerat.

– Vi har sagt till dem från början att kejsarsnitt är det enda alternativet och hänvisat till läkarna i Syrien. Men det känns som att de inte har lyssnat på oss, säger maken Khalil Antar.

– Det är som att de tror att vi kommer från ett primitivt ökenland. Vi har inte blivit tagna på allvar, säger kompisen Ammar, som stöttat familjen efter dödsfallet.

Chefsläkaren: ”Oerhört beklagligt”

Khalil har gjort en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Sjukhuset har även påbörjat en internutredning av händelsen.

– Vi kartlägger förloppet och gör en sammanställning. Utifrån den kommer vi sedan lämna in en anmälan enligt lex Maria till IVO, säger chefläkaren Rene Bangshöj.

– Det som hänt är en stor tragedi. Det är oerhört beklagligt, och vårt främsta fokus nu är att ge familjen så bra stöd som möjligt.

Mödradödligheten låg i Sverige

Bangshöj avböjer att kommentera fallet i detalj med hänvisning till patientsekretessen. Han säger dock att det är viktigt att beslut om kejsarsnitt fattas i dialog.

– Generellt sett gör vi alltid en bedömning tillsammans med patienten. Det är viktigt att patienten är delaktig.

Mödradödligheten är mycket låg i Sverige. Enligt en avhandling från Uppsala universitet dör i genomsnitt sex kvinnor per år i samband med förlossning.

Rene Bangshöj uppger att det inträffade har påverkat vårdpersonalen starkt.

– Det är oerhört traumatiskt när något sådant här sker. Framförallt för de anhöriga naturligtvis, men även för personalen som varit inblandad. Vid sidan av att hjälpa de anhöriga har vi även fått ge stöd till våra anställda.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Rasha, 33, dog efter förlossningen: ”Det ska inte få hända”

ÄMNEN I ARTIKELN

Förlossningsvården

USÖ, Universitetssjukhuset Örebro

Örebro

Ivo, Inspektionen för vård och omsorg

AB Voice