Nyheter

Sölvesborg vill inte ta emot nyanlända

Av: 

TT

Kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg - Louise Erixon (SD) - på sitt arbetsrum i kommunhuset. Arkivbild.
Kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg - Louise Erixon (SD) - på sitt arbetsrum i kommunhuset. Arkivbild.

NYHETER

Samstyret i Sölvesborg vill placera asylsökande utanför kommunen.

Partierna SD, M, KD och det lokala Sol-partiet vill bland annat driva ett pilotärende mot staten för att se om de kan tacka nej till att ta emot flyktingar.

Partierna vill driva ärendet trots att det finns en bosättningslag som kräver mottagande av landets kommuner, rapporterar Sveriges Radio P4 Blekinge.

Kommunalrådet Louise Erixon (SD) menar att det finns en principiell orsak till att man vill pröva bosättningslagen.

– Vi vill se hur den står sig mot det grundlagsskyddade kommunala självstyret, jag tycker inte att det är rimligt att staten prackar på kommuner nyanlända utan att överväga förutsättningar och fråga vad kommunerna vill, säger hon till radion.

Till SVT Blekinge säger Louise Erixon att de har tagit inspiration från Staffanstorp, som köper boendeplatser i andra kommuner eller placerar flyktingar i husvagnar utanför samhället. Samstyret föreslår även att gymnasieutbildning bara ska erbjudas elever med permanent uppehållstillstånd, att kostnader för tolkar ska minska och att barn- och utbildningsförvaltningen aktivt ska motarbeta att barn i barnomsorgen bär slöja eller liknande plagg.

Förslagen kritiseras av oppositionsledaren Johanna Beijer (S) som säger till lokala medier att det är en "typisk sverigedemokratisk brun politik" och att hon inte tror på att "skicka våra åtaganden till andra kommuner och betala dyrt för det".

ANNONS EXTERN LÄNK

Dela julkänslan och låt julen blomma – skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert: