Egypten och Ryssland stödjer Sudans nya styre

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Demonstranter i Sudans huvudstad Khartum i fredags.
Foto: AP/TT
Demonstranter i Sudans huvudstad Khartum i fredags.

Ryssland erkänner Sudans nya styre sedan president Omar al-Bashir avsatts, enligt vice utrikesminister Mikhail Bogdanov, rapporterar den statliga ryska nyhetsbyrån Ria.

Också Egypten har offentliggjort sitt stöd för regimen medan USA lockar med möjliga belöningar framöver.

Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi har ringt till det nya styrande militärrådets ledare i Sudan, Abd al-Fattah al-Burhan, för att uttrycka stöd, säger en talesperson för al-Sisi. Den egyptiske presidenten ska ha bekräftat "Egyptens fulla stöd för Sudans säkerhet och stabilitet och dess stöd för det sudanesiska folkets vilja och valfrihet".

Den oppositionsgrupp som lett protesterna mot den nu avsatte presidenten Omar al-Bashir kräver att militärrådet omedelbart lämnar över till ett civilt övergångsstyre. På tisdagen vägrade demonstranterna att avsluta sin protest utanför militärhögkvarteret i huvudstaden Khartum.

Nytt sändebud

Arrangörerna befarar att militären försöker kapa revolutionen som pågått i fyra månader. På måndagen anklagades militären för att försöka upplösa demonstrationerna. Vittnen uppgav då att soldater hade setts flytta på avspärrningar som demonstranter satt upp som säkerhetsåtgärder.

I ett uttalande skriver militärrådet att dess ledare Abd al-Fattah al-Burhan har sparkat landets tre högsta åklagare från sina poster. Detta kan vara ett försök att blidka demonstranterna.

FN-chefen António Guterres har utsett ett nytt särskilt Sudansändebud som ska arbeta tillsammans med Afrikanska unionen (AU). Uppdraget går till sydafrikanen Nicholas Haysom som tidigare haft liknande uppdrag i bland annat Afghanistan.

Kan bli strukna

En amerikansk regeringskälla säger att Washington kan tänka sig att i framtiden avlägsna Sudan från sin svarta lista över stater som stödjer terrorism om den nya regimen gör påtagliga framsteg.

Sudan har i flera år har försökt bli struket från listan genom förhandlingar med USA, och källan vid det amerikanska utrikesdepartementet uppger nu att det kan ske om militärrådet visar "fundamentala förändringar i ledarskap och politik" samt visar att det varken nu eller i framtiden kommer att stödja internationell terrorism.

Publicerad:

LÄS VIDARE