Trump skickar federala styrkor till fler städer

Publicerad 2020-07-23

Operation Legend, som uppkallats efter en 4-årig pojke som blev ihjälskjuten i sömnen, utökas.

Trots att städernas ledande politiker inte vill ha de kamouflerade agenterna.

– Trump vill visa sig stark, säger USA-experten Dag Blanck.

I snart två månader har de dagliga protesterna mot rasism och polisbrutalitet pågått i Portland, Oregon.

Under parollen ”lag och ordning” har president Trump satt in federala styrkor mot demonstranterna. Portlandbor vittnar om hur de blivit tillfångatagna och indragna i militärfordon av kraftigt beväpnade agenter iklädda kamouflage, utan att veta varför.

Trump: Blodspillan kommer ta slut

I går meddelade Donald Trump och justitieminister William Barr att ”Operation Legend” utökas till Chicago i Illinois, och Albuquerque i New Mexico.

– Denna blodspillan måste ta slut – den kommer ta slut, sade Donald Trump.

Operationen är uppkallad efter LeGend Taliferro, en 4-årig pojke som sköts till döds i sömnen i sitt hem Kansas City den 29 juni. Fallet är ouppklarat.

Chicagos borgmästare Lori Lightfoot och New Mexicos guvernör Michelle Lujan Grisham, bägge demokrater, välkomnade federal hjälp – så länge den assisterar lokal polis och myndigheter. Men de vill inte att federala agenter agerar som de gjort i Portland. Om så sker kommer de ta till rättsliga åtgärder, skriver Reuters.

”Om Trump-administrationen vill motarbeta New Mexicos befolkning med auktoritära, onödiga och oansvariga militärliknande tillslag har de inget att göra i New Mexico”, skriver guvernör Michelle Lujan Grisham i ett uttalande.

Borgmästaren i Chicago, tillsammans med flera andra amerikanska borgmästare i bland annat Washington DC, Los Angeles och Atlanta, har skrivit ett brev till myndigheten för inrikes säkerhet. Där kritiserar de inblandningen av federala styrkor, som de beskriver som okonstitutionellt och utan historiskt motstycke.

”Majoriteten av protester har varit fredliga och syftat till att förbättra samhället. Även där det inte gått till på det viset så går det inte att rättfärdiga användandet av federala styrkor” skriver borgmästarna enligt Voice of America.

Experten: Väldigt ovanligt

Att presidenten skickat federala styrkor till Portland har förklarats med att demonstrationerna faktiskt ägt rum utanför federala byggnader. Statliga styrkor har rätt att beskydda dessa om den lokala polisen inte anses kunna göra det själva. Men åsikterna om huruvida protesterna är en federal eller lokal angelägenhet går isär.

Portlands borgmästare har kritiserat Trumps beslut, som han kallar odemokratiskt. Även bland presidentens egna partivänner är frågan kontroversiell, eftersom republikaner ofta förespråkar en decentraliserad makt.

Enligt Uppsala universitets USA-expert Dag Blanck är de statliga styrkornas närvaro i Portland något väldigt ovanligt.

– Vid tidigare allvarliga upplopp har det lokala styret bett om hjälp från till exempel nationalgardet. Så är det inte här, utan federala agenter sätts in mot den lokala nivåns vilja. Det är väldigt ovanligt att sätta in såna här åtgärder. Trump vill visa sig stark, säger Dag Blanck.

Dag Blanck, USA-expert vid Uppsala universitet.

”Kommer nog avgöras i domstol”

Vanligtvis används personalen till gränskontroller och så kallad Homeland security; inrikes säkerhet. Där har de rätt till att använda våld, avvisa och internera människor för att skydda gränserna.

– Men det har blivit stora diskussioner om det går att sträcka ut de befogenheterna till att gälla även här, säger Dag Blanck.

Kritik riktas mot hur de federala styrkorna inte identifierar sig när de griper in mot lokalbefolkningen.

– Paralleller har dragits till auktoritära regimer som skickar in anonyma militärer och poliser. Frågan om det går att göra så kommer nog tvingas avgöras i domstol, säger Dag Blanck.