Slovakiens regering pressad av mordutredning

Av:  TT-Reuters

Slovakiens premiärminister Peter Pellegrini. Arkivbild.
Slovakiens premiärminister Peter Pellegrini. Arkivbild.

Slovakiens premiärminister Peter Pellegrini väntas med god marginal klara en misstroendeomröstning i parlamentet under tisdagen.

Men omröstningen sätter ljuset på hur utredningen av mordet på journalisten Jan Kuciak och hans flickvän Martina Kusnirova blivit alltmer pressande för landets elit. Fem personer har åtalats för morden, bland dem fastighetsmagnaten Marian Kocner vars affärer granskades av Kuciak.

Brottsutredarna meddelade nyligen att de i Kocners telefon funnit bevis för att han kommunicerat med representanter för såväl myndigheter som rättsystemet. Tidigare i år har två biträdande åklagare tvingats avgå med anledning av sina kontakter med Kocner och en medåtalad kvinna.

Och häromveckan avgick den biträdande justitieministern Monika Jankovska sedan polisen beslagtagit hennes telefon. Hon har dock nekat till att ha haft kontakt med Kocner.

Oppositionen tog initiativ till misstroendeomröstningen med motiveringen att Peter Pellegrini borde ha varit snabbare med att sparka Jankovska.

På fredag väntas demonstrationer till stöd för utredningen av dubbelmordet, samt med krav på en "pålitlig regering".

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN