Annika Strandhäll lämnar regeringen

avTT

Foto: Erik Simander/TT
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) avgår. Arkivbild.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) avgår. Efter sambons hastiga bortgång vill hon ägna mer tid åt sin familj.

– Jag har meddelat Stefan Löfven att jag vill lämna regeringen i närtid och kommer att under de närmaste dagarna lämna in en begäran om entledigande, säger hon till Dagens Nyheter.

Strandhäll uppger att anledningen är att hon vill ägna sig mer åt sin familj. Hennes sambo, som hon har två gemensamma barn och ett bonusbarn med, avled hastigt i slutet av augusti.

Kvar i riksdagen

Sedan sambons död har Strandhäll tagit paus från arbetet i regeringen. Hon beskriver den gångna tiden som jobbig för familjen.

– Orsaken till att jag fattat det här beslutet är att jag behöver kunna styra över min almanacka och fokusera på tjejerna som har det tufft just nu, säger hon.

Strandhäll lämnar dock inte politiken helt, utan fortsätter som riksdagsledamot.

– Det är också ett krävande uppdrag men det är inte fullt så mycket strålkastarljus som ett statsrådsuppdrag. Det finns möjlighet att ha lite mer regelbundna arbetstider, säger hon till DN.

Löfven: Full förståelse

Statsminister Stefan Löfven (S) skriver i ett mejl till TT att han har full förståelse och respekt för Annika Strandhälls besked och hennes vilja att ägna mer tid åt familjen.

"Annika Strandhäll har under sin tid som minister haft en väldigt tydlig ideologisk kompass. Värderingar om alla människors lika värde, jämställdhet och jämlikhet har präglat hennes politiska gärningar", skriver Löfven och noterar att "vi kommer att få se mer" av henne när hon känner sig redo.

Löfven återkommer inom "en mycket snar framtid" i frågan om vem som ska bli ny socialförsäkringsminister.

Strandhäll meddelar via sin pressekreterare att hon inte vill kommentera avgångsbeskedet ytterligare.