Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet

Greta Thunberg efter talet i New York: Väldigt lyckat

Av: 

Peter Wixtröm

Hans Österman

NYHETER

NEW YORK. En kvarts miljon människor demonstrerade för klimatet i New York. Battery Park på Manhattan var fullsmockad när Greta Thunberg höll tal och fick höra folkmassan skandera hennes namn.

Efteråt var hon både nöjd och lite obekväm.

– Jag tycker att det är jobbigt när folk ger mig för mycket beröm, sa hon till Aftonbladet efteråt.

För ett drygt år sedan inledde Greta Thunberg sin skolstrejk för klimatet utanför riksdagen i Stockholm. Nu har hon följare över hela världen och har blivit nominerad till Nobels fredspris.

Demonstrationerna sker under parollen ”Fridays for future”. Enligt organisationen väntades fredagens globala protester på förhand bli de största hittills, större än de i våras då omkring 2,3 miljoner människor deltog.

Efter talet i Battery Park sa Greta Thunberg till Aftonbladet att rekordet verkar ha slagits.

– Det är otroligt. Minst fyra miljoner människor över hela världen, man håller fortfarande på att räkna. Det går inte att förstå.

Marschen i New York lockade 250 000 människor. Alla elever i New Yorks kommunala skolor hade fått giltig frånvaro och tilläts att delta i strejken. Dessutom stängde flera butiker och uppmanade sina anställda att delta.

Manifestationen avslutades i Battery Park på södra Manhattan, alldeles nedanför Wall street. Parken blev så fullsmockad att polisen till sist fick stänga av den.

När Greta Thunberg, vid 23-tiden på kvällen svensk tid, gick upp på scenen skanderade publiken hennes namn. I sitt tal riktade sig 16-åringen till de makthavare som med start på måndag samlas i New York för toppmöte om klimatkrisen. Hon är själv en av talarna och runt 60 av världens ledare väntas till mötet.

– Världens ögon är riktade på dem. De har chansen att visa ledarskap, att visa att de verkligen hör oss, sa Greta Thunberg.

– Tror ni att de hör oss?

”Nej”, svarade publiken i Battery Park.

Greta Thunberg log:

– Vi ska se till att de hör oss. Förändringen kommer, oavsett om de gillar det eller inte.

Greta Thunberg sa också att världens ungdomar ”inte går ut på gatorna för att vuxna och politiker ska ta selfies med dem”. Hon kräver att de gör något.

– Vi gör det här för att få dem att agera. Vi förtjänar och kräver en säker framtid. Är det verkligen att be om för mycket?

Aftonbladets Peter Kadhammar var på plats i Battery Park och frågade sig efteråt om det någonsin hänt att en 16-årig flicka blivit centralgestalt i en global politisk rörelse.

När talet var över tog Greta Thunberg tunnelbanan från Battery Park.

– Det kändes väldigt bra, väldigt mycket folk och väldigt lyckat event, sa hon till Aftonbladets Peter Wixtröm vid South ferry subway station.

Vad tänker man när så många människor står och skriker ens namn?

– Då tänker jag nog mest sluta för jag tycker att det är jobbigt när folk ger mig för mycket beröm.

Är du nöjd med dagen?

– Jag är väldigt nöjd med dagen. Nu ska jag gå hem och titta igenom alla bilder från världen och titta på uppdaterade siffror och äta middag och nån frukt.

PODD: Aftonbladet Daily om Greta Thunberg & skolstrejkerna

Aftonbladet Daily om vad det är som gör att Gretas rörelse har vuxit sig så här stor, varför den lockar massor av demonstranter i länder världen över och varför manifestationerna i Sverige fortfarande är förhållandevis små.

ANNONS EXTERN LÄNK

Just nu 150 kr rabatt på köp över 1000 kr med värdekod! Hårvård, hudvård och skönhetsprodukter – se utbudet här på Lyko

Lyko

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet

LÄS VIDARE

Greta Thunberg höll tal i New York: ”Tror ni de hör oss?”

ÄMNEN I ARTIKELN

Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet

New York

Greta Thunberg

Fridays for future

Manhattan

AB Voice