Micael Bindefeld

Här landar partiledarna efter Bindefelds fest

Av: 

Hans Österman

NYHETER

Här landar Ebba Busch Thor (KD) och Nyamko Sabuni (L) på Arlanda efter Micael Bindefelds 60-årskalas i Israel.

De hämtades av civila polisbilar innanför vip-grinden.

”Ganska många fotografer på plats på Arlanda och medan de plåtar färdigt så kan jag berätta att jag nu är hemma”, skrev Ebba Busch Thor på Instagram.

Festfixaren och företagaren Micael Bindefeld firade 60-årsdagen i Tel Aviv.

Merparten av de 142 inbjudna gästerna flögs till Israel i ett chartrat plan i onsdags. På söndagskvällen landade de på Arlanda igen.

Tre av riksdagens partiledare deltog i festligheterna: Ulf Kristersson (M), Nyamko Sabuni (L) och Ebba Busch Thor (KD). De två sistnämnda fanns ombord när SAS-planet tog mark på Arlanda strax före klockan 22.

Ulf Kristersson hade enligt uppgift till Aftonbladet åkt reguljärt tillbaka från Israel och landade tidigare under söndagen. Kristersson hade, liksom Sabuni, även åkt reguljärt på ditresan.

På Arlanda väntade tre chartrade bussar som tog gästerna tillbaka till Cityterminalen i Stockholm. Ett fåtal valde dock åka taxi från Arlanda medan både Nyamko Sabuni och Ebba Busch Thor hämtades upp innanför vip-grinden av civila polisbilar.

Ebba Busch Thor log när hon steg av flygplanet och vinkade sedan till de fyra fotografer som fanns utanför vip-området. Kort efteråt la hon upp en bild från en israelisk strand på Instagram och skrev:

”Ganska många fotografer på plats på Arlanda och medan de plåtar färdigt så kan jag berätta att jag nu är hemma!”

Undvek frågor

Varken Nyamko Sabuni eller Ebba Busch Thor var tillgängliga för att svara på frågor när de landat på Arlanda.

I torsdags, när hon träffade Aftonbladets utsända på flygplatsen i Tel Aviv, slog dock Nyamko Sabuni ifrån sig den kritik som riktats mot att partiledarna låtit sig bjudas på festen.

– Mediedramaturgi! Micael och jag är vänner och jag tackade ja till att delta på festen redan innan jag blev partiledare. Jag tackar inte nej för att jag blir partiledare. Mina vänner är mina vänner oavsett. Jag har ingenting att säga om det.

Även Kristersson fick i Tel Aviv frågan om vad han tycker om kritiken:

– Den bryr jag mig faktiskt inte det närmaste om. Utan vi firar en god vän som fyller sextio, det tror jag de flesta både vill och förstår, sa han till Aftonbladet.

Ebba Busch Thor har inte låtit sig intervjuas men la i lördags upp ett filmklipp i Instagram:

– Som ni redan har fattat så är jag i Tel Aviv och firar min käre vän Micael Bindefelds 60-årsfirande och har lite ledigt. Men som vanligt med det här jobbet, det tar ju aldrig ledigt så jag har jobbat en del härifrån också, sa hon.

Mutbrott utreds

Aftonbladets Lena Mellin skrev i torsdags att partiledarnas deltagande på Micael Bindefelds fest är ”ytterst omdömeslöst”. I fredags kom beskedet att särskilda åklagarkammaren ska börja undersöka om något mutbrott begåtts i samband med resan.

– Anmälan har inkommit från privatpersoner och kommer handläggas enligt gängse rutiner, sa chefsåklagare Anders Jakobsson till Aftonbladet.

Korruptionsexperten Claes Sandgren konstaterade på söndagen i SvD att graden av vänskap mellan partiledarna och Bindefeld blir avgörande för den juridiska bedömningen.

”Sammanfattningsvis kan man sätta ett frågetecken för lämpligheten av politikernas agerande, därför det kan ha skadat förtroendet för dem och för politiken i allmänhet. Vad gäller misstankarna om mutbrott är det endast om politikernas vänskap med Bindefeld skulle visa sig vara ytlig eller närmast obefintlig som ett mutbrott över huvud taget skulle kunna vara aktuellt”, skrev han.

Micael Bindefeld ville inte kommentera hur hans vänskap med partiledarna ser ut när Aftonbladet ställde frågan på Cityterminalen på söndagskvällen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sprid julkänsla med de vackraste julblommorna! Skicka ett blombud med Interflora här!

Interflora

Publisert:

LÄS VIDARE

Mobilförbud på Bindefelds finalfest

ÄMNEN I ARTIKELN

Micael Bindefeld

Ebba Busch

Nyamko Sabuni

AB Voice