Seismolog om jordskalvet: ”Skakar om husen”

Av:  TT

Björn Lund på institutionen för geovetenskaper i Uppsala. Arkivbild.
Björn Lund på institutionen för geovetenskaper i Uppsala. Arkivbild.

Ett jordskalv med magnitud 3,2 har skakat om Värmland. Det är ovanligt med så stora skalv i Sverige, enligt seismologen Björn Lund.

– Det skakar om husen ordentligt, säger han.

Skalvet inträffade 34 kilometer nordöst om Hagfors strax efter klockan 07 på tisdagsmorgonen.

– Det här är ett relativt stort skalv med svenska mått mätt. Det är lite ovanligt, säger Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet.

En till två gånger per år inträffar skalv av liknande magnitud i Sverige och skalvet kan ha känts av i hela Värmland.

– När skalven är så här stora så kan det kännas och höras tio mil bort. Är man väldigt nära så blir det en ganska kraftig stöt, säger Björn Lund.

Lite längre bort från skalvets centrum känns inga skakningar, däremot kan ljudet höras – ungefär som ett brummande som från en lastbil eller ett tåg som kör förbi.

– Det ger i regel inga skador eller risk för sprickbildningar, säger Björn Lund.

Sverige ligger långt från en plattgräns och det är ovanligt med kraftiga jordskalv. 1904 inträffade det kraftigaste kända jordskalvet i Sverige. Det var utanför Skövde och hade en magnitud på 5,4.

– Om det skulle inträffa igen i närheten av en stad skulle det vara en stor risk för skador. Sannolikheten för ett så stort skalv är låg. Det kommer att hända igen men det kanske tar hundra år – eller så sker det i morgon, säger Björn Lund.

Publisert:

LÄS VIDARE