Cissi Wallin

Cissi Wallin åtalas för grovt förtal av Fredrik Virtanen

Av: 

Adam Westin

NYHETER

Medieprofilen Cissi Wallin meddelade i onsdags att åklagare avsåg att väcka åtal mot henne.

Nu är åtalet om grovt förtal inlämnat till Stockholms tingsrätt.

– Det är påkallat att det utreds och det är då även fråga om ett grovt brott enligt min uppfattning, säger kammaråklagare Daniel Suneson.

2011 utreddes Fredrik Virtanen, tidigare skribent på Aftonbladet, för våldtäkt mot medieprofilen Cissi Wallin. Förundersökningen lades ned.

Hösten 2017 publicerade Cissi Wallin sin historia på Instagram och namngav Fredrik Virtanen, vilket väckte enorm uppmärksamhet.

Åklagare: Fråga om ett grovt brott

Fredrik Virtanen svarade med att polisanmäla Cissi Wallin för förtal, och en förundersökning inleddes i början av 2018. Nu står det klart att hon åtalas för grovt förtal.

– Jag har beslutat att väcka åtal för att den spridda uppgiften om att mannen ska ha våldtagit kvinnan är ägnad att utsätta honom för andras missaktning och då är det ett förtal. På grund av den stora spridningen och den skada som det har åsamkat mannen är det påkallat att det utreds och det är då även fråga om ett grovt brott enligt min uppfattning, säger kammaråklagare Daniel Suneson i ett pressmeddelande.

”Bakslag för MeToo”

Cissi Wallin gick redan i onsdags ut med att ett åtal väntade mot henne. Hon ser det som ett bakslag för den svenska metoo-rörelsen.

– Det handlar inte bara om mig längre, om två personer, utan symboliken är tydlig. Signalen till alla tiotusentals utsatta i Sverige är: Var tyst. Berätta inte vad du har varit med om, berätta inte din historia, sade Wallin till Aftonbladet i onsdags.

Virtanen: Slutet av mardrömmen

Fredrik Virtanen har sagt att det känns skönt att en rättegång väntar, och att det innebär ”början på slutet av den här mardrömmen”.

”Det här visar att näthat och lögn inte är vägen framåt för feminism. Dessutom gäller rättegången 50-70 fall av förtal och trakasserier. Det finns inga vinnare” skrev Virtanen i en skriftlig kommentar till Aftonbladet i onsdags.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Cissi Wallin åtalas för grovt förtal

ÄMNEN I ARTIKELN

Cissi Wallin

Fredrik Virtanen

Stockholms tingsrätt

Förtal

Metoo