Moské sprutades ner – Hongkongledare i ursäkt

Av:  TT TT-Reuters

Folk utanför moskén som träffades av polisens vattenkanoner i söndags.
Folk utanför moskén som träffades av polisens vattenkanoner i söndags.

En moské i Hongkong blev nedsprutad av blåfärgat vatten från polisens vattenkanoner under helgens protester. Polisen i Hongkong och regionens högste politiker Carrie Lam ber nu om ursäkt för misstaget.

Det var när polisen drabbade samman med demonstranter nära moskén i söndags som grindarna och trappan till Kowloon-moskén träffades av vattenkanonerna.

Carrie Lam träffade dagen efter islamska ledare och bad om ursäkt för händelsen. Polisen säger att det var en olyckshändelse och att myndigheten respekterar religionsfriheten och strävar efter att skydda alla helgedomar.

– Det var bara ett misstag. De har bett om ursäkt. De såg några av demonstranterna stå utanför grindarna. Demonstranterna bad också om ursäkt, säger Mohammed Assan som bad i moskén vid tillfället.

Det som började som en fredlig demonstration i Hongkong i helgen slutade stökigt när personer ur radikala delar av proteströrelsen stötte samman med kravallpolis. Hundratals butiker vandaliserades, demonstranter kastade bensinbomber mot polisen och möttes med tårgas och vattenkanoner.

Protesterna i Hongkong har pågått sedan i juni. De utlöstes av ett lagförslag om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar till centralregeringen i Kina. Demonstrationerna har senare breddats med krav på demokratireformer och lösare tyglar från Peking.

Publisert:

LÄS VIDARE