Margrethe: Inga blommor till mig tack

Av:  TT

Danmarks drottning Margrethe firas på sin 75-årsdag. I år, på 80-årsdagen, blir det inte något firande.
Danmarks drottning Margrethe firas på sin 75-årsdag. I år, på 80-årsdagen, blir det inte något firande.

Den 16 april fyller Danmarks drottning Margrethe 80 år och hon har nu bett sitt folk om en födelsedagspresent: att skicka blommor till andra i stället för till henne.

Hovet har sedan tidigare blåst av allt firande av födelsedagen, men drottningen vill inte heller ha de blommor som hon varje år brukar få skickat till sig på bemärkelsedagen. "I år uppmanar drottningen att man i stället skickar en bukett till en av de många äldre medborgare som har det särkilt svårt i denna tid", skriver det danska hovet på sin hemsida.

Den som ändå vill skänka en tanke till drottningen på födelsedagen ska när den närmar sig i stället kunna skriva en grattishälsning på hovets hemsida.

Den 17 mars höll Margrethe ett tal till nationen där hon uppmanade alla danskar att lyssna på myndigheterna och tänka på det personliga ansvaret. Med undantag för de årliga nyårstalen och tal vid särskilda evenemang var det enligt TV2 Danmark första gången sedan andra världskriget som en dansk regent höll ett tal till nationen.

Publisert:

LÄS VIDARE