Coronapandemin

Sjuksköterskan Anne larmar om ansträngda läget på intensiven: ”Saknar motstycke”

Av: 

Josefine Karlsson

NYHETER

Anne Rosendahl och hennes kollegor inom vården kämpar för att vårda patienter med coronaviruset på intensiven på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

I ett inlägg på Facebook vädjar hon till allmänheten.

”Jag går till jobbet för din skull, stanna hemma för min skull”, skriver hon.

Coronaviruspandemin sliter på sjukvården och dess personal. Resurser och skyddsutrustning efterfrågas och läget är ansträngt.

Anne Rosendahl är sjuksköterska och jobbar på intensivvårdsavdelning på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Där vårdar hon patienter som behöver livsuppehållande vård för att överleva.

I lördagskväll publicerade hon ett inlägg på Facebook och beskrev den senaste natten på sjukhuset. På knappt ett dygn har inlägget delats av över 30 000 användare.

”Natt på intensiven. Klockan är 21 och vi samlas för genomgång. Vi är med om en situation som saknar motstycke. De senaste dagarna har varit omvälvande, nu har patienterna med Covid19 verkligen börjat att strömma in till oss och de är sjuka, väldigt svårt sjuka”, inleder hon inlägget.

Utrustningen ger märken

Hon skriver om febril aktivitet på sjukhuset och hur verksamheten mobiliserar om med personal som stärker upp på intensivvårdsavdelningen. Personalen som vårdar covid-19-patienter bär särskilda munskydd och glasögon för att skydda sig från smittan. På en bild syns hur hennes ansikte fått tryckmärken av skyddsutrustningen.

Sjuksköterskan Anne Rosendahl har fått tryckmärken av skyddsutrustningen hon bär.

”Efter 10 h är man minst sagt öm över näsa o kinder, några av mina kollegor har fått trycksår vid öron o näsa”, skriver hon.

Anne och hennes kollegor tar numer även emot patienter som inte är en del av riskgrupperna. Hon uppger att hälften av de som vårdas är yngre än 50 år.

”Innan vi gick på vårt pass hade tyvärr ett par patienter avlidit men det gör att vi har lediga platser. Under natten kom en ny patient som kunde få den vård den behövde. Men vi är oroliga, vi vet att det när som helst kan slå till och komma fler, vi ser hur de har det i Stockholm och Italien.

”Stanna hemma för min skull”

Anne Rosendahl skriver om hur vårdpersonal hyllas som hjältar och att restauranger bidrar med mat.

”Och många frågar - vad kan vi göra för att hjälpa er?? Vad behöver ni?? Mitt svar är: det allra bästa du kan göra är att verkligen följa och respektera de riktlinjer som finns för att förhindra smittspridning”.

Hon betonar att allmänhetens vardagliga val, att gå till gym eller mataffär, trots att man är förkyld kan påverka hennes arbete på intensiven de kommande veckorna. Om vårdplatserna är fyllda eller inte, när fler patienter strömmar in.

”Nu sitter jag hemma, trött efter nattjobb o fortfarande öm i ansiktet. Imorgon ska jag jobba igen. Jag avslutar detta inlägg som så många andra gjort: jag går till jobbet för din skull, stanna hemma för min skull.”

Anne Rosendahl har godkänt att Aftonbladet publicerar hennes inlägg.

PODD Coronaviruset: Så hanterar människor samhällskriser

Hur hanterar vi människor egentligen samhällskrisen - och hur mår vi egentligen av att hela samhället verkar gå in i något slags stabsläge? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Tipsa Aftonbladet om dina hjältar i coronakrisen

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Akademiska sjukhuset

Sjukvård

Uppsala