Över 50 omkom i takras – en dömd efter sex år

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Mindaugas Kulbis/AP/TT
Räddningsarbetare vid den raserade stormarknaden i november 2013. Arkivbild.

För drygt sex år sedan omkom 54 människor i Lettlands största fredstida katastrof när taket till en stormarknad rasade in i en förort till huvudstaden Riga.

Nu har en ingenjör som var delaktig i konstruktionen av byggnaden dömts till sex års fängelse.

Enligt domaren är den 38-årige ingenjören skyldig till "grova fel i strukturella beräkningar vilket direkt ledde till kollapsen" i november 2013. Ingenjören ska också betala 5,7 miljoner euro (60,2 miljoner kronor) i skadestånd till anhöriga.

Åtta andra åtalade – arkitekter, byggarbetsledare, en anställd på stormarknaden samt före detta bygginspektörer som var anställda av staden – frias av domstolen.

Tiotals människor skadades också i katastrofen. Den ledde till en våg av folkliga protester som snart tvingade regeringen att avgå.

Anhöriga ilsknade även till mot tisdagens dom och en grupp av dem marscherade ut ur rättssalen i protest.

– Åratal av sorg under rättegångsförhandlingarna, och nu bara en dömd med endast sex år att avtjäna i fängelse. För 54 liv? Det är som att spotta oss i ansiktet, säger Regina Locmele-Lunova, en av de anhöriga, till medier.

Domaren har beordrat en ny utredning mot företag som framställt påstått undermåligt byggmaterial till taket, sedan det visat sig att åklagarna inte undersökt alla aspekter av händelsen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Riga

Lettland