Röda Korset-Malmö hackade – varnar för bedrägeri

Ett misstänkt bedrägeriförsök har skett på Röda Korsets Facebooksida.
Ett misstänkt bedrägeriförsök har skett på Röda Korsets Facebooksida.

Röda Korset i Malmö har gått ut med en bedrägerivarning.

Det sedan något försökt få in pengar via deras Facebookinlägg.

– Vi har flera swishnummer som vi använder i samband med insamlingar men vi har märkt att det inte är vår swish, säger Anto Tomic, verksamhetsledare.

Röda Korset Malmö gick på tisdagen ut med en bedrägerivarning på sin Facebooksida. Det sedan man upptäckt att ett swishnummer som inte är kopplat till organisationen lagts ut på deras sida.

– Vi upptäckte det i går av rena slumpen. En medarbetare kollade lite på sina inlägg som han gjort i samband med en verksamhet som vi håller på att sätta igång i Malmö. Då upptäckte han att någon lagt till sitt swishnummer och ber folk att skänka pengar till stöd för äldre, säger Anto Tomic, verksamhetsledare för Röda Korset i Malmö.

Så det är någon som hackat ert inlägg och lagt till sitt nummer där?

– Så tolkar vi det som, säger Tomic.

Organisationen vet inte vem det är som ligger bakom bedrägeriförsöket.

Polisanmälan ska göras

– Nej, det vet vi inte. Vi bara dubbelkollat så att det inte är vår swish. Vi har flera swishnummer som vi använder i samband med insamlingar men vi har märkt att det inte är vår swish. Det är inget namn vi känner till men vi agerade genom att kontakta våra kommunikatörer som blockerade det hela.

Har ni polisanmält händelsen?

– Ja, det kommer vi att göra i dag.

Har det här hänt på fler inlägg eller är det bara på ett?

– Det är bara det som vi har upptäckt.

Röda Korset har inte fått någon information att någon gått på bluffen.

Bedragaren verkar inte lyckats

– Det vet vi ingenting om utan det lämnar vi till polisen att utreda, om det blir något att utreda. Så det kan jag inte uttala mig om men det är ingen information vi fått i form av klagomål eller någon förfrågan.

I sitt Facebookinlägg rekommenderar Röda Korset personer att vara extra försiktiga och verkligen kontrollera att pengarna skänks till deras verksamhet.

När det gäller det egna arbetet för att motverka att något liknande inträffar igen är Anto Tomic tydlig med att han inte är rätt person att uttala sig kring de tekniska delarna, men menar att organisationen ständigt måste ha en kontinuitet i sitt uppföljningsarbete.

– För vår del gäller det att kontinuerligt följa upp vår Facebooksida. Vad skrivs och på vilket sätt? Så att det går i linje med våra principer och att vi har bra koll på läget helt enkelt. Man kan inte ha personal som jobbar med Facebooksidan 24 timmar om dygnet. Det är inte realistiskt. Men det måste finnas en kontinuitet att följa upp vår Facebooksida.

Publisert:

LÄS VIDARE