Åhléns

Rasistisk hatstorm mot luciabarn

Av: 

Malin Wigen

TT

Kenan Habul

NYHETER


En bild på ett lätt leende barn som lucia i en Åhlénsreklam fick hatet att koka i sociala medier.

Bara för att barnet har mörk hy, och inte nödvändigtvis är en flicka.

Men nu har en stor kärleksvåg sköljt över hatet.

– Som svensk med utländskt påbrå får man höra att man ska anpassa sig till svenska traditioner, men när man väl gör det så får man massa hat emot sig. Tragiskt, säger en av pojkens släktingar till Aftonbladet.

"'Mångfald' = folkmord på vita."
"VIDRIGT av er att göra narr av våra nordiska traditioner så där."
"Det är att göra våld på våra traditioner."
"Fan jag spyr."

Åhléns öppnade locket till hatburken när företaget presenterade sin luciareklam på Facebook tidigare i veckan.

– Det är oerhört stötande att se dessa hatfulla kommentarer, säger Åhléns kommunikationschef Weronika Nilsson i ett mejlsvar till Aftonbladet.

Hatet spreds på företagets sida och i olika grupper. De upprörda skribenterna vände sig emot att barnet inte är vitt, och att det inte går att avgöra om det är en flicka eller en pojke.

– Med vår fina Luciabild vill vi hylla att alla barn ska få vara och uttrycka sig precis som de vill. En liten kille kan vara Lucia likväl som en liten tjej får vara stjärngosse, säger Weronika Nilsson.

”Vi har ett ansvar”

Hatet har dock väckt en motreaktion.

– En fantastisk våg av kärleksfulla kommentarer har strömmat in där människor hyllar vår fina lucia. Det visar att vi är många som vill stå upp för viktiga värderingar om inkludering och öppenhet.

Åhléns har rensat bland kommentarerna på sin sida – men också fått kritik för att inte rensa tillräckligt snabbt eller väl.

Vad har Åhléns för ansvar gentemot barnet när det kommer till denna typ av kommentarer?

– Vi har framförallt ett ansvar att se till att se till att det inte finns hatiska och olämpliga kommentarer gällande bilden i våra egna kanaler, vilket vi nu har gjort.

I skrivande stund har bilden fått knappt 200 ilskereaktioner på Åhléns Facebooksida – och över 10 000 gilla- och kärleksreaktioner.

”Tragiskt”

Pojkens mamma vill inte kommentera uppståndelsen kring bilden. Hon hälsar via en anhörig att fotot är underbart och att hon tänker hålla fast vid det.

En släkting till pojken säger så här till Aftonbladet:

– Det är hemskt att en bild på en oskyldig pojke kan orsaka så mycket hat när den ska föreställa något fint. Som svensk med utländskt påbrå får man höra dag in och dag ut att man ska anpassa sig till Sverige och ta del av svenska traditioner, men när man väl gör det så får man massa hat emot sig. Tragiskt.

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu att köpa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Åhléns

ÄMNEN I ARTIKELN

Åhléns

Jul

Näthat

Rasism