Halvt kvarter förstört i våldsamma branden

1 av 9
NYHETER

En brand bröt ut i flera byggnader i centrala Umeå – ett halvt kvarter är förstört.

Polisen varnar för rasrisk. Hela området kommer att fortsätta vara avspärrat under hela tisdagen.

– Vi har lite glödbäddar som kan sprida sig och som vi måste ha koll på, säger Martin Feuk, insatsledare vid räddningstjänsten.

En kraftig brand bröt under måndagskvällen ut i ett hus i centrala Umeå och har under natten spridit sig rejält – ett halvt kvarter har fattat eld.

Ett 30-tal brandmän från fem olika stationer har kämpat med det intensiva släckningsarbetet.

– Vi har lite glödbäddar som kan sprida sig och som vi måste ha koll på, säger Martin Feuk, insatsledare vid räddningstjänsten, till Aftonbladet vid 07-tiden på morgonen.

Fick ”klyva” taket

Det var vid 18.30-tiden som det, av oklar anledning, började brinna i ett gårdshus i trä bredvid Druidgården på Storgatan i Umeå.

– När vi kom förbi såg vi lågor som slog ut från ett fönster på bottenvåningen och det var ordentligt med rök. Min make knackade på och de som bodde där kom ut, säger kvinnan som larmat om branden till Västerbottens-Kuriren.

Och branden spreds snabbt. Via ventilationen tog den sig upp på vinden där det bildades rökgas som gjorde att elden tog fart.

Då tog räddningstjänsten beslut om att ”klyva” huset för att försöka förhindra spridning till ytterligare fastigheter.

– Vi hade en grävmaskin på plats som inte gjorde särskilt stor nytta, sedan hade vi också en höglyft som vi använde för att ta hål på taket och lyfta plåtar på taket, säger Martin Feuk.

Därefter har räddningstjänsten arbetat med att begränsa branden i takkonstruktionen, men eftersom komplexet är byggt i etapper var det mycket svåråtkomligt och komplicerat.

Varnar för rasrisk

Vid 07-tiden bedömer räddningstjänsten att de fått någorlunda kontroll över situationen.

– Det kan slå upp på sina ställen, men vi har inga direkt öppna lågor just nu, säger han och tillägger att spridningsrisken främst är ”inom de byggnader som redan är drabbade”.

Nu varnar polisen för rasrisk från fastigheten.

”Området kring branden kommer att fortsätta vara avspärrat under hela dagen”, skriver polisen på sin hemsida.

Vattenfalls personal får jobba hemifrån

Endast kontorslokaler har brunnit, enligt räddningstjänsten. Ett företag som drabbats rejält är Vattenfall.

Omkring 300 anställda jobbar i fastigheten – men de allra flesta av dem får i dag jobba hemifrån.

– Det kommer naturligtvis att påverka verksamheten. Även om de flesta kan jobba hemifrån så arbetar vi med att ta fram ersättningslokaler, säger Peter Stedt, pressekreterare på Vattenfall.

Flera gator i området har spärrats av för trafik och man beräknar att ett halvt kvarter i de centrala delarna av staden är mer eller mindre förstört, rapporterar TT.

Ingen person uppges ha skadat sig i branden. I nuläget är det fortfarande oklart varför branden uppstod.

ARTIKELN HANDLAR OM