Marie-Louise: ”Min hund Diesel dog av fyrverkerierna”

Av: Malin Wigen

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Privat/TT
Diesel blev stressad och rädd av fyrverkerier.
Marie-Louise Arrhenius
Foto: Privat
Marie-Louise Arrhenius

Hunden Diesel har alltid blivit stressad och rädd vid nyår då folk smäller av raketer.

Det här nyåret var inget undantag – men i år överlevde han inte.

– Jag är så arg och upprörd över att han var tvungen att dö för att andra ska ha det roligt och roa sig, säger matte Marie-Louise.

Åttaårige Diesel, Marie-Louise Arrhenius hund, har i flera år varit livrädd för fyrverkerier. Så fort det har smällt har han börjat stressa och hyperventilera – och detta nyår var inget undantag. Den här gången överlevde hunden dessvärre inte natten.

– Han var jättestressad och då hade han ändå fått lugnande medel. Han började andas väldigt häftigt och gick och la sig och ställde sig upp om och om igen. Men sen slutade han röra sig och låg bara ner. Först trodde jag att han hade somnat, men han var borta.

Marie-Louise och hennes sällskap började göra hjärt- och lungräddning, men förgäves. Diesel var bortom räddning. De ringde till djurambulansen som körde dem till Albano djursjukhus som ligger närmast hemmet i Österåker.

Enligt Marie-Louise fick hon höra på djursjukhuset att hjärtat stannat på grund av stressen.

– De hade gjort det jättefint på sjukhuset och förberett allt, säger hon.

”Folk förstår inte konsekvenserna”

Diesel ska ha varit en lugn och harmonisk hund i normala fall, det var på nyår som han stressade upp sig. De försökte ta in på hotell det här året men då det var fullt fick de göra det bästa av situationen.

– Den här gången klarade han inte det. Jag är så arg och upprörd över att han var tvungen att dö för att andra ska ha det roligt och roa sig.

Marie-Louise säger att hon unnar andra att skjuta raketer – men att folk bör hålla sig till tolvslaget.

– Jag tror inte folk förstår vilka konsekvenser det kan bli. Är smällandet mer koncentrerat blir det inte samma stress, nu byggs stressen upp inombords. Det finns många djur som far illa av det här.

Hon hoppas att Diesels död ska ge andra en tankeställare och förhoppningsvis en förändring. Nu har hon kvar Diesels halvbror som är två och ett halv år, han har hittills aldrig blivit rädd för fyrverkerier.

– Men när han såg Diesel på båren kom han fram och nosade på honom, han förstod.

”Kan leda till döden”

Marie Jury är vice vd och veterinär på Väsby djursjukhus. Hon kan inte uttala sig om det specifika fallet men generellt säger hon att en allvarlig chock absolut kan leda till döden.

– Men vanligen så finns en annan bakomliggande sjukdom med i bilden som förvärrar tillståndet. Chocken kan vara det som gör att det tippar över kanten.

Publicerad: