Hon samlar in pengar till mördade Idas familj

avDennis Jörnmark Callstam

När Ida Johansson, 21, mördades i joggingspåret förra året blev många i hennes hemstad berörda. Gärningsmannen dömdes till rättspsykiatrisk vård, men Idas familj blev utan skadestånd eftersom tingsrätten ansåg att de redan fått schablonbeloppet genom Försäkringsbolaget. Efter att ha överklagat beslutet till hovrätten och fått nej även där tvingas de i stället att betala för den senare rättegångskostnaden.

Nu har en insamlingar dragits i gång för att hjälpa familjen.

– Vi vill att allt går direkt till familjen, säger Zandra, 30, som håller i den.

Foto: Facebook / Polisen / Robin Lorentz-Allard
Zandra startade en insamling till mördade Idas familj.

Det var förra sommaren som Ida Johansson, 21, i Upplands Väsby blev ikappjagad av en 19-årig man i joggingspåret. Han har berättat i förhör att han ”kände sig arg” och bara hade en tanke i huvudet – att döda.

Mannen dömdes till rättspsykiatrisk vård.

Rätten beslutade dock att Ida Johanssons anhöriga inte skulle få något skadestånd. I domen anförde tingrätten att de fyra familjemedlemmarna redan fått schablonbeloppet på 50 000 kronor var via sitt försäkringsbolag. Familjen överklagade beslutet till hovrätten – men i veckan kom beskedet att de fick nej även där. I stället tvingas de nu betala för mördarens rättegångskostnader vid överklagandet i hovrätten på 8 359 kronor.

I lokala Facebookgrupper började många fundera på hur de skulle kunna hjälpa till.

– Det var en som kollade med banken hur man kunde göra. Men vi kom fram till att det lättaste var att köra med Swish, för att alla pengar ska gå direkt till familjen, säger Zandra Eriksson Westberg, 30.

Lätt att relatera

Zandra blev ansvarig för insamlingen, som startade under fredagen. Och redan på lördagsförmiddagen var eldsjälarna halvvägs till målet.

– Det har gått jättebra. Jag fick stänga av vibrationer på telefonen, det var helt galet hur mycket det surrade igår, säger Zandra.

Hon berättar att hon blev väldigt berörd av nyheten från början. Att det hände i Upplands Väsby gjorde det lätt att relatera.

– Det är blir verkligt när det kommer så nära, jag bor här och har barn ju. Det visar bara vilken sjuk värld vi lever i, säger Zandra.

Familjen vet om

Zandra har fått besked om att Idas familj känner till insamlingen, men har inte hört något mer specifikt. Men hon är säker på att de uppskattar henne initiativ.

– Om det hade hänt en själv hade man säkert sagt ”ni behöver inte”, fast man hade ju inte bett någon lägga av och betala tillbaka alla pengar, säger hon.

Hon fortsätter:

– Ida rycktes ju bara bort. Det är en sak att förlora någon i en sjukdom, men det här var ju så sjukt, det var bara mord.

ARTIKELN HANDLAR OM