Trump utser ex-rivalen Ben Carson till bostadsminister

NYHETER

USA:s blivande president Donald Trump har utsett sin tidigare rival Ben Carson till bostadsminister.

– Han har en briljant hjärna, säger Trump i ett uttalande.

1 av 2 | Foto: Evan Vucci / AP TT NYHETSBYR N
Ben Carson.

Den pensionerade hjärnkirurgen Ben Carson var en av dem som utmanade Donald Trump om att bli Republikanernas presidentkandidat.
Besvikelsen över att få nobben verkade dock inte ha suttit i särskilt länge. Under valrörelsen var Carson en av Donald Trumps mest namnkunniga supportrar.

”Passionerad och briljant”

Nu belönas Carson med bostadsminister-posten.

– Det känns väldigt spännande att nominera doktor Ben Carson till vår nästa bostadsminister. Han har en briljant hjärna och han är passionerad när det gäller att stärka våra samhällen och familjerna som bor där, säger Donald Trump i ett uttalande, enligt Washington Post.

Ben Carson är den första afroamerikanen att få en plats i Trumps kabinett.

Sa nej till hälsominister-posten

Den blivande presidenten har väckt en del uppmärksamhet genom att hinta om olika ministerkandidater. Det bryter mot traditionen i samband med regeringsbildningen, som brukar omgärdas av strikt hemlighetsmakeri.

Carsons namn har Trump tidigare nämnt som en tänkbar sjukvårdsminister. Det erbjudandet ska kirurgen dock avböjt – på grund av bristande erfarenhet.

– Doktor Carson känner att han saknar regeringserfarenhet. Han har aldrig lett någon federal myndighet. Det sista han skulle vilja göra är att ta en position som skulle kunna skada presidentskapet, har en nära rådgivare till Carson tidigare sagt till sajten thehill.com.

TRUMPS REGERING

Här är övriga ministrar som nominerats av Trump.

ARTIKELN HANDLAR OM