Fadimes kusin misstänks för knivmord

45-åringen dömdes för att ha ljugit om att ha dödat Fadime Sahindal.

Nu misstänks han ha mördat en 55-årig man som tillsammans med sin partner ska ha levt under hot.

– Det har varit väldigt giftiga hot, säger en vän till paret.

Barnen som befann sig i bostaden i Bollnäs på lördagskvällen blev vittnen till ett mord. En 55-årig man knivhöggs av en gärningsman som kort därefter flydde från platsen.

De första poliserna på plats försökte förgäves rädda mannens liv. En 45-årig man, pappan till barnen som bevittnade dådet, greps omkring 1,5 timme senare i närområdet misstänkt för mord.

Efter förhör anhölls 45-åringen på sannolika skäl misstänkt för brottet.

Polisen uppgav tidigt att det fanns en känd koppling mellan offret och den misstänkte mördaren.

Nu vittnar flera källor om att 55-åringen och hans partner levde under hot från den 45-årige mannen.

– Det har varit väldigt giftiga hot. Men som jag uppfattar det har det varit väldigt lugnt ett tag. Sedan händer det här. Det är väldigt tragiskt, säger en vän till paret.

Hade ansökt om kontaktförbud

På lördagskvällen iscensattes av allt att döma hoten som delats ut gång på gång. Enligt en poliskälla ska mannen på mordkvällen ha dykt upp utan förvarning.

55-åringens partner hade tidigare en relation med den 45-årige mannen, och hon har vid ett flertal tillfällen ansökt om kontaktförbud mot honom.

Våren 2015 dömdes han till dagsböter för olaga hot efter att ha hotat att döda närstående till kvinnan.

Enligt domen sökte mannen bland annat upp sin tidigare partners mamma och skrämde henne. För att få hjälp från myndigheterna gick kvinnan då till socialkontoret i Bollnäs där hon tillsammans med två socialsekreterare ringde upp den 45-årige mannen och slog på högtalartelefonen.

Då uttalade han de grova hot han kom att dömas för. Enligt de två socialsekreterarna berättade 45-åringen att ”blod skulle spillas” och att kvinnans ”släkt skulle dö”. Han ska också ha sagt att han ”skulle dricka blod”, enligt domen i Hudiksvalls tingsrätt.

Tog på sig mord

Mannen var även inblandad i ett av 2000-talets mest uppmärksammade rättsfall: mordet på kusinen Fadime Sahindal 2002. Under rättegången mot Fadimes far tog han plötsligt på sig mordet. Polisen trodde honom inte och Fadime Sahindals far dömdes av rätten till livstid för mord.
45-åringen dömdes senare till fängelse för det falska erkännandet samt grovt sexuellt utnyttjande av en 15-årig flicka.

Kristian Ljungberg, kommunikationschef vid polisen region Mitt, vill inte bemöta uppgifterna om hoten. Han vill heller inte säga något om det finns någon polisanmälan som överensstämmer med uppgifterna.

– Det är ingenting som jag kan kommentera, säger han.

Under söndagen fortsatte utredningen med dörrknackning och förhör.

– Vi har säkrat en del tekniska bevis men vad det är vill jag inte gå in på. Polispatrullen var väldigt snabbt på plats och vi kunde säkra platsen och förhöra vittnen. Som helhet betraktar vi utredningsläget som gott, säger Kristian Ljungberg.

För personerna som fanns i närheten av Fadime Sahindal innan hon mördades rivs de gamla såren nu upp på nytt.

– Vi har mått dåligt sedan vi fick höra talas om detta i går kväll. Nu rivs alla sår upp på nytt och det talas om heder. Men hur kan det finnas någon heder i att mörda? säger en släkting.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN