Stefan Ingves

Stefan Ingves fortsatt riksbankschef

Av: 

Josefin Silverberg

NYHETER

Stefan Ingves får fortsatt förtroende som riksbankschef. Han kommer att sitta ytterligare fem år, meddelar Riksbanken i ett pressmeddelande under fredagen.

– Stefan Ingves har på ett utmärkt sätt lett Riksbankens arbete under de senaste tolv åren. Hans breda kompetens och internationella erfarenhet har spelat en viktig roll för Riksbankens arbete under dessa år, säger riksbanksfullmäktiges ordförande Susanne Eberstein och vice ordförande Michael Lundholm i en gemensam kommentar.

Stefan Ingves sitter kvar som riksbankschef.

Under förra veckan rapporterade nyhetsbyrån Reuters att statssekreteraren Karolina Ekholm (S) var en av de hetaste kandidaterna till posten som chef för riksbanken. Hade Ekholm utnämnts hade hon i så fall blivit den första kvinnliga riksbankschefen och hon har tidigare arbetat som vice riksbanschef.

Karolina Ekholm har dock ansetts för politisk av oppositionens ledamöter i riksbanksfullmäktige i och med sitt jobb som finansminister Magdalena Anderssons statssekreterare och har därför blockerats.

”Ingves erfarenhet och kompetens borgar för god kontinuitet”

Nu står det klart att det blir Ingves som får fortsätta som riksbankschef. Hans mandat förlängs nu på fem år skriver Riksbanken i ett pressmeddelande under fredagen.

Stefan Ingves har på ett utmärkt sätt lett Riksbankens arbete under de senaste tolv åren. Hans breda kompetens och internationella erfarenhet har spelat en viktig roll för Riksbankens arbete under dessa år. Det borgar för en god kontinuitet i Riksbankens arbete de kommande åren, säger riksbanksfullmäktiges ordförande Susanne Eberstein (S) och vice ordförande Michael Lundholm (M) i en gemensam kommentar.

Stefan Ingves har varit nu varit riksbankschef i tolv år och kommer när nästa mandat går ut 2023 att ha varit det i 17 år.

Kerstin af Johnick får också förlängt

Även Kerstin af Johnick, förste vice riksbanschef, får förlängt förtroende. Det har spekulerats i om hon var nästa på tur att ta över jobbet som riksbankschef. Fullmäktige var eniga i frågan om båda besluten meddelar Riksbanken.

– Även Kerstin af Jochnick har på ett utmärkt sätt bidragit till Riksbankens arbete de senaste sex åren, inte minst inom området finansiell stabilitet där hon också har flera internationella uppdrag, säger Eberstein och Lundholm i kommentaren.

Kronan sjönk efter beslutet

Enligt SvD Näringsliv stod striden om toppjobbet främst mellan två kandidater om inte Ingves skulle fått förlängt – Jens Henriksson, vd på försäkringsbolaget Folksam och Per Jansson, tidigare statssekreterare hos Anders Borg och en av Ingves närmsta medarbetare.

Direkt efter beskedet försvagades kronan med 4–5 öre till 8:18 mot dollarn.

– Från vårt perspektiv innebär det att den nuvarande penningpolitiken ligger fast på kort sikt. Vi har trott på en räntehöjning i april, vilket är lite tidigare än Riksbanken säger – det fortsätter vi att tro på, säger Anna Breman, chefsekonom på Swedbank till TT.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Bostadsexpert varnar: Bromsa lånefesten nu

ÄMNEN I ARTIKELN

Stefan Ingves

Riksbanken

Kerstin af Jochnick