Därför ligger inte japaner

Foto: AP
Konservativa Japan är det land som lär ha den minst tillfredsställda befolkningen. I en undersökning sade sig endast 15 procent av japanerna vara nöjda med sitt sexliv och 45 procent av kvinnorna uppgav att de var ointresserade av – eller till och med avskydde – sex.
NYHETER

Redan för flera år sedan varnade japanska myndigheter för att landets medborgare blir allt mindre intresserade av samlag.

Det kan tyckas märkligt i vissas ögon.

Anledningen till fenomenet tros vara patriarkala strukturer.

Japan är ett av de länder i världen som har absolut högst antal singelhushåll. Enligt en studie som gjordes 2011, ska 61 procent ogifta män och 49 procent kvinnor inte leva i något som helst romantiskt förhållande, rapporterar The Guardian.

En annan studie visar att en tredjedel av alla japaner under 30, aldrig har dejtat. Och trots att Japan är ett land som till skillnad från många andra till stor del är befriat från religiösa moraliseringar, visar en undersökning som är genomförd av en japansk förening för familjeplanering, att 45 procent av alla kvinnor som är 16–24 år gamla svarar att de inte är intresserade av sexuell kontakt. Drygt en fjärdedel av männen svarar samma.

Fler vuxenblöjor än bebisblöjor

Och det faktum att statliga myndigheter har slagit larm, verkar inte göra japanerna mer sugna på varandra. 2012 föddes nämligen färre barn än någonsin i landets historia. Samma år såldes för första gången fler vuxenblöjor än bebisblöjor i landet.

Kunio Kitamura är chef för organisationen för familjeplanering. Och han känner stor oro för utvecklingen i landet.

– Det skulle kunna leda till att landet utplånas, säger han till The Guardian.

Tidningen skriver också att en möjlig anledning till problemet skulle kunna vara patriarkala strukturer som fortfarande finns i många japanska hem.

Kvinnor stannar hemma

Allt fler japanska kvinnor konkurrerar om jobben på arbetsmarknaden och de blir allt mer oberoende. Men i hemmet råder fortfarande traditionella regler, med kvinnor som tar huvudansvar för barn och hushållsarbete. Det gör det nästan omöjligt för kvinnor att ha ett heltidsjobb och samtidigt vara mammor. Samtidigt är det svårt att försörja ett barn om inte båda föräldrarna får ut heltidslöner.

Eri Tomita arbetar med HR på en bank i Tokyo. Och hon säger att arbetsgivare sällan tar hänsyn till gifta kvinnor.

– En pojkvän friade till mig för tre år sen. Jag tackade nej, eftersom att jag insåg att jag brydde mig mer om mitt jobb. Efter det förlorade jag intresset för dejting. Det blir bara stelt varje gång frågor om framtiden kommer upp, berättar Eri Tomita för The Guardian.

ARTIKELN HANDLAR OM

Japan

Tokyo