Polischefen: Vi har aldrig haft så mycket resurser i Rinkeby som vi har idag

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Upploppen i Rinkeby har blivit en världsnyhet efter Trumps uttalande i lördags.

Under kvällen kommer fler poliser att arbeta i området.

– Vi förstärker resurser till området för att undvika att det blir nya oroligheter, säger Niclas Andersson, lokalpolisområdeschef i Rinkeby.

1 av 6 | Foto: Jerker Ivarsson
Dagen efter i Rinkeby. Lazaros Karipidis, städar upp efter bilbränderna.

Upploppet i Rinkeby på måndagskvällen startade i samband med att polisen skulle gripa två personer anslutning till tunnelbanan, misstänkta för narkotikabrott.

Situationen eskalerade snabbt och ett stort antal personer gick till attack genom att kasta sten. Mellan 30 och 50 personer uppskattas ha varit inblandade i upploppen, enligt polisens presstalesperson Lars Byström.

I samband med stenkastningen avlossade polisen ett skott, i syfte att träffa.

– De kände sig väldigt utsatta och hotade, säger vakthavande befäl Sylvia Odin till Aftonbladet.

Ingen ska ha träffats av skotten. Två personer misshandlades och Dagens Nyheter rapporterade att en av deras fotografer i samband med upploppen skadats.

Polisen förstärker i Rinkeby

I samband med upploppen inledde polisen en så kallad särskild händelse efter Rinkebyupploppen. Vid en särskild händelse organiserar sig polisen på ett annat sätt än i vanliga fall. Resurser avsätts för att arbeta enbart med den särskilda händelsen. Den kommer att pågå i ett antal dagar.

– Vi har tagit ut viss personal från hela regionen som kommer att bevara aktuellt område. Vi måste ha en fungerande utrustningsverksamhet, säger Lars Byström på Polisen till Aftonbladet.

– Vi jobbar vidare med att förstärka resurser till området för att undvika att det blir nya oroligheter, säger Niclas Andersson, lokalpolisområdeschef i Rinkeby under en pressträff i polishuset i Stockholm.

– Just nu ser vi dock inga tecken på det.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har polisen kravallpolis på plats i Rinkeby ifall oroligheterna bryter ut igen.

Rinkeby är ett av de områden i Stockholm som har högst polisiär närvaro.

– Jag skulle säga att vi aldrig har haft så mycket resurser som vi har idag, säger han.

– Vi behöver jobba långsiktigt och tillsammans med andra. Vi är ett av de lokalpolisområden i hela Stockholm som ha mest resurser. Det finns ett projekt som heter Mareld, som handlar om att resursförstärka vissa områden, och Rinkeby är ett av dem.

Världsnyhet efter Trumps uttalande

Gårdagens upplopp har blivit en världsnyhet och uppmärksammats av bland andra The Washington Post och Fox News. Internationella medier knyter händelserna i Rinkeby till Trumps uttalande om någon ”incident i Sverige”.

Är Rinkeby en no go-zon, som beskrivs i utländska medier?

– Nej, vi har inga sådana områden. Det är i grunden en statsdel som många personer bor och trivs i, säger Niclas Andersson.

En journalist har misshandlats, polisen fick öppna verkanseld, hur kan du säga att det inte är farligt?

– Vi har ett antal händelser som skett i området, ett antal grova våldsbrott, och ur det perspektivet är det farligare än andra ställen. Men i grunden är det ett område som många människor upplever som tryggt, säger Niclas Andersson.

Inrikesminister Anders Ygeman menar att upploppet är en effekt av ökad polisiär närvaro.

– Det är bra att polisen ingriper, man grep en efterlyst person. Man har utökat närvaron i våra förorter och det har lett till fler ingripanden och kan också riskera att bli lite stökigt, men i längden leder det till ökad trygghet för Rinkebyborna, säger Ygeman till TT.

Publicerad:

LÄS VIDARE