Polisens gripande Facebookinlägg om dödsbud

1 av 2
NYHETER

När Kävlingepolisen Peter Larsson och hans kollegor genomför traikkontroller får de ofta frågan om de inte har något bättre för sig. Peter tröttnade på kommentaren och skrev ett gripande inlägg på Facebook.

"Har ni inget bättre för er?", är en fråga som många poliser får när de genomför trafikkontroller. Peter Larsson, polis i Kävlinge, tröttnade på alla kommentarer som han och kollegerna får ute på vägarna och skrev ett inlägg på Kävlingepolisens Facebook om varför det är viktigt att hålla koll på hastigheterna på våra vägar, vilket Sydsvenskan var först med att uppmärksamma.

– Den kommentaren gör mig så oerhört frustrerad, men jag kan inte uttrycka det där och då i vägkanten, säger Peter Larsson till Aftonbladet.

"Tro mig, vi jobbar mot detta på flera fronter men vi får inte glömma att trafiken dödar fler än alla skjutningar tillsammans. Många av dessa liv hade kunnat räddas av lägre hastighet, bättre skick på bilarna och förare som inte är påverkade eller saknar körkort", skriver Peter Larsson.

Peter fortsätter sitt inlägg med att berätta om ett scenario han själv upplevt flera gånger under sin poliskarriär, vilket är att behöva ge en familj beskedet att deras anhörige omkommit i trafiken.

"Jag och många av mina kollegor har flertalet gånger kört upp på en uppfart till en familjs hus med en klump i halsen. Jag vet att inom ett par sekunder ser någon i familjen polisbilen från köksfönstret. De vet att i bilen sitter två poliser som har svar på den fråga som de fruktar mest och inte vill ha svar på. Stegen från polisbilen är inte många men de känns milslånga och kängorna är fyllda av bly", skriver han.

Och avslutar inlägget:

”Kunde olyckan förhindrats av bättre däck, nykter förare eller lägre hastighet? Jag vet svaret men frågan kommer aldrig. Så nej, idag har jag inget bättre för mig...”

I skrivande stund har inlägget delats över 800 gånger, men det är inte första gången som Peter Larsson skriver ett inlägg som berör tusentals. I Januari bad Peter människor att inte skrämma sina barn med polisen, det inlägget lästes av fler än två miljoner människor.

– Vi på Kävlingepolisen har tidigare inte haft något forum att uttrycka oss i men nu har vi det och jag skriver direkt från hjärtat. Trafiken rör oss alla och jag har definitivt träffat en öm nerv, säger han och fortsätter:

– Jag har lovat medborgare i mina kommuner att hjälpa till. När vi intervjuar våra medborgare vill människor alltid förbättra vårt arbete i trafiken. Och det är det vi gör, så jag blir lite ledsen när folk fäller den kommentaren. Det enda jag vill är att förhindra att människor avlider i trafiken.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kävlinge

Facebook

Trafik