Mejla

Wolfgang Hansson

Assad förde världen bakom ljuset om kemvapen

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6 | Foto: Uncredited / TT NYHETSBYRÅN

NYHETER

Syriens löfte att ge upp sina kemiska vapen stoppade Obama från att bomba Assad.

Men antingen ljög Syrien om sina lager eller så tillverkar man nya vapen.

De fortsatta kemattackerna visar att Assad känner sig säker på att president Putin ska skydda honom mot omvärlden.

Dagens attack är en av de dödligaste sedan den syriska regimen attackerade Damaskusförorten Ghouta med giftgasen sarin den 21 augusti 2013. Den gången kvävdes över tusen människor ihjäl, många av dem kvinnor och barn.

Den attacken fick USA:s dåvarande president Barack Obama att förbereda en omfattande bombattack mot Assad och hans styrkor. Assad räddades den gången av president Vladimir Putin som lovade att Syrien skulle redovisa alla sina lager av kemiska vapen, lämna över dem till FN för destruktion och skriva på konventionen mot att tillverka eller använda kemvapen.

Obama svalde betet för att slippa bli indragen i inbördeskriget. Det verkade ändå som en rimlig byteshandel. Kunde omvärlden få stopp på användningen av massförstörelsevapen så var mycket vunnet.

Spår av sarin

Arbetet såg ut att gå överraskande bra. FN-inspektörerna släpptes in och fick granska och tömma lagren med kemiska vapen. Vapnen transporterades utomlands eller till fartyg där de förstördes.

OPCW fick Nobels fredspris för sitt viktiga arbete.
Problemet var bara att Assad verkar ha lurat världssamfundet.

I början av 2015 larmade OPCW att inspektörerna hittat spår av sarin och nervgasen VX på en militär forskningsstation vars existens Syrien inte avslöjat. Det verkar med andra ord som att Syrien underlät att deklarera alla sina lager.

Dessutom har det ända sedan 2014 kommit rapporter om att den syriska regimen använder klorgas i bomber som släpps från flygplan och helikoptrar. Avtalet förbjuder Syrien och alla andra att tillverka vapen av kemiska substanser. Även IS använder kemvapen, mest senapsgas, men det är bara regimen som har flygplan och helikoptrar att bomba med.

Attack frös inne

Att Bashar al-Assad fullkomligt struntar i omvärlden krav på stopp för användandet av kemiska vapen kan bara tolkas som att han inte längre är rädd för någon amerikansk bombattack och därför känner sig trygg med att fortsätta använda dessa fruktansvärda vapen. Det finns helt enkelt ingen som kan hindra honom.

När Obama lät den amerikanska attacken frysa inne 2013 blev signalen att USA inte var berett att ingripa militärt i Syrien mot Assad-regimen. President Trump har visat ännu mindre intresse för att tillrättavisa Assad.

USA:s officiella politik är numera att det inte är ett mål att få bort Assad från makten. Trump har tvärtom sagt att han kan tänka sig Syriens diktator som samarbetspartner i försöken att krossa terrorgruppen Islamiska staten, IS.

Hög skrämselfaktor

Varje gång FN:s säkerhetsråd försöker straffa Assad för användningen av kemiska vapen så hålls diktatorn om ryggen av Ryssland och ofta även av Kina. Genom att lägga in sitt veto mot varje resolution ger de två länderna Assad ett frikort för att fortsätta döda civilbefolkningen med förbjudna massförstörelsevapen.

Klorbomber dödar långt färre än den mycket effektivare saringasen men de är ändå en viktig del i Assads krigsstrategi. Kemiska vapen skrämmer mycket mer än konventionella vapen. Fler människor flyr i områden som attackeras med kemvapen.

Assads strategi går ut på att tömma oppositionens kvarvarande militära fästen på civilbefolkning, ett efter ett. De viktigaste vapnen är svält och kembomber.

Denna strategi har Putin gett sitt indirekta stöd till genom att alliera sig med Assad och delta i bombkriget, även om det inte finns några bevis för att de ryska bombplanen släppt kemiska bomber.

Slå ut IS

Frågan är hur Donald Trump kommer att agera framöver. Ett av hans viktigaste vallöften är att krossa IS. Han har tidigare sagt att han i den kampen gärna vill agera gemensamt med Ryssland och kanske även Syrien.

Tillsammans skulle de effektivt kunna slå ut IS militärt.

Men kan han verkligen samarbeta med en ledare som använder kemiska vapen mot sitt eget folk? Och med en annan som urskiljningslöst låter bomba civilbefolkning, skolor och sjukhus?

Publicerad:

LÄS VIDARE