Vita husets vakter fångade inkräktare – efter en kvart

Foto: Susan Walsh/AP
26-åringen hoppade över staketet till Vita huset.
NYHETER

En 26-årig man hoppade över Vita husets staket och greps efter att ha ryckt i handtaget.

Då hade han sprungit runt på tomten i mer än en kvart, enligt uppgifter i amerikanska medier.

– Responsen på larmet var bristfällig och den misstänkte hittade svagheter i systemet, säger en källa till CNN.

Det var vid midnatt förra fredagen som 26-årige Jonathan Tran från Kalifornien hoppade över staketet och nästan hann komma in i Vita huset. I ryggsäcken hade han pepparsprej, en bok skriven av Donald Trump och ett brev adresserat till presidenten.

Nu utreds händelsen av representanthuset. Enligt uppgift ska det ha tagit mer än 15 minuter innan 26-åringen greps – och då hade han bland annat ryckt i ett handtag.

”Har ett avtalat möte”

Tran ska ha hoppat över staketet och utlöst flera larm, men också lyckats undvika flera sensorer. Sedan ska han ha gått längs med huset, kikat in genom fönstrena och gömt sig bakom en av husets pelare. Till slut greps han av en uniformerad Secret service-vakt.

– Jag är en av presidentens vänner, jag har ett avtalat möte, sa han då, enligt polisens rapport.

Donald Trump var på plats i byggnaden vid tillfället. Enligt CNN:s källor har inkräktaren avslöjat stora brister i Vita husets säkerhet. När mannen väl upptäckts gick byggnaden in säkerhetsläge ”orange”, som är en av de högre nivåerna.

Utredaren uppskrämd

– Ett totalt misslyckande, säger Jason Chaffetz, ordförande i representanthusets utredande kommitté, till CNN.

– Den här händelsen skrämmer mig nog mest, sett till hur länge det pågick, närheten till presidenten, att han kom ända fram till Vita huset, så länge utan att upptäckas. Jag förstår det inte alls.

När Chaffetz fick höra de nya uppgifterna skrev han ett brev till Secret service. Där informerade han dem om att en utredning inletts.

”Om det stämmer, väcker dessa anklagelser frågetecken om huruvida byråns säkerhetsprotokoll är tillräckligt”, skriver han.

Sa sig ha blivit förföljd

Övervakningsfilmer uppges visa hur Tran cirkulerade på gatan framför Vita huset några timmar innan han hoppade in på tomten.

Utöver pepparsprejen, boken och brevet hade han med sig sitt amerikanska pass och en dator i väskan. I brevet som han ville ge till Trump hävdade han att han hade information om ryska hackare, att han blivit förföljd och avlyssnad och att folk har kallat honom schizofren.

Han har ingen brottshistorik, enligt polisen. Nu misstänks han dock för olaga intrång och kommer att ställas inför en domstol på måndag.

ARTIKELN HANDLAR OM