Misstänkte för Arboga-mord: ”Jag blev angiven som hämnd”

NYHETER

Han sitter häktad misstänkt för drunkningsmordet i Arboga.

För Kriminalvården har han nu berättat om sin psykiska hälsa – och teori om varför han förekommer i utredningen.

”Annan person har angett honom som hämnd för en konflikt”, uppger 25-åringen enligt personutredningen.

I tisdags omhäktades den 25-årige mannen som är på sannolika skäl misstänkt för att ha mördat en man i augusti 2015.

Mannen är sambo med ett av barnen till den 42-åriga kvinna i Arboga som misstänks ligga bakom mordet på sin pappa, mordförsök på sin mamma och även drunkningsmordet på sin tidigare make. Kvinnan utreds dessutom för minst åtta fall av anstiftan till mord.

Makens dödsfall bedömdes först som en olycka, men när turerna kring den mordmisstänkta 42-åriga kvinnan rullades upp inleddes återigen en förundersökning rörande mord kring drunkningen.

”Angiven som hämnd”

Nu har Kriminalvårdens personutredning färdigställts. Där får 25-åringen själv svara på varför han tror att han är misstänkt.

XX nekar till aktuellt brott och uppger att han tror att han är misstänkt för att annan person angett honom som hämnd för en konflikt dem emellan”, står att läsa i personutredningen.

Han får i utredningen också kommentera sina tidigare klammerier mer rättvisan i form av mildare narkotika- och trafikbrott.

Han betraktar brotten som ’dumheter’, dumheter som även många andra har gjort. XX har däremot fått ångest över de konsekvenser som brott och missbruk inneburit för honom. XX har inga problem med spänning/kicksökande beteende”, skriver utredarna.

I utredningen får 25-åringen själv beskriva sin psykiska hälsa som han upplever är stabil. Däremot uppelever han att han lider av dåligt minne samtidigt som han är impulsiv, vilket ibland ”kan få negativa konsekvenser”.

Blir lätt arg

Han och sambon, ett av den 42-åriga kvinnans barn, har skrikit och kastat saker på varandra om de haft konflikt.

XX beskriver att han lätt för att bli arg och att det som händer när han blir arg är att han skriker och gapar”, står att läsa i utredningen.

I utredningen framgår att man rekommenderar att en så kallad paragraf 7-undersökning för att mer noggrant bedöma 25-åringens psykiska hälsa.

Hans advokat Dick Levinson uppgav i tisdags för Aftonbladet att man upplevt att bevisningen inte stärkts och menade att det helt saknades teknisk bevisning.

Dick Levinson saknade även information om vilken typ av bevisning som fanns.

– Det har åklagaren inte velat konkretisera, utan har i allmänna ordalag hänvisat till att det finns uppgifter från för oss okända personer som skulle stärka de här misstankarna, sa Levinson då.

Åklagare Johan Fahlander uppger nu för Aftonbladet att man inte vill kommentera läget i utredningen.

– Jag kan säga som så att det inte kommer att komma ett åtal 17 mars. Då har åklagaren två alternativ, att antingen fortlöpande ompröva ett frihetsberövande eller frige personen. Det sker kontinuerligt och är naturligtvis min plikt, säger Johan Fahlander.

Han uppger att frågan kring ett eventuellt åtal ännu är öppen.

– Det kommer fram nya uppgifter i utredningen och har gjort det under senare tid.

ARTIKELN HANDLAR OM