Trump: Svenskarna vet att jag har rätt

1 av 2

avMartin Mederyd Hårdh

NYHETER

Donald Trumps påhopp på Sverige fortsätter.

I sitt tal på den konservativa konferensen CPAC säger han att svenska medier inte rapporterar ”vad som händer”.

– Folket där borta förstår att jag har rätt. Det är bara att titta på vad som händer, säger den amerikanske presidenten.

För sex år sedan buades Donald Trump ut när han talade på den konservativa konferensen CPAC.

På fredagen talade han där igen – och mötte stående ovationer. När presidenten konstaterade att de ”slåss mot falska nyheter” sjöng publiken ”USA, USA”.

Och återigen tog han upp Sverige som ett exempel. Efter förra veckans utspel menar Trump nu att svenska medier inte rapporterar ”vad som händer” här.

– Ta en titt på vad som händer i Sverige. Jag älskar Sverige, ett bra land. Bra folk. Jag älskar Sverige. Men de förstår, folket där borta förstår att jag har rätt.

Vill inte se anonyma källor

Trump vände sig också mot de amerikanska medierna – igen – och sa att de inte borde ha rätt att citera källor om de inte skriver ut deras fullständiga namn. För några dagar sedan slog han fast att medier är ”folkets fiende”.

– Och det är de. De har inga källor, de hittar bara på dem när det inte finns några, säger Trump, som menar att han gillar nyheter, men inte det han kallar falska nyheter, ”fake news”.

– Jag såg en story där de skrev att de hade nio källor. Det finns inga sådana nio personer. Jag tror inte ens det finns en eller två.

I USA finns inget källskydd på federal nivå, även om det finns enskilda skyddslagar i delstaterna. I Sverige och många andra länder är det en grundlagsstadgad rättighet att få yttra sig anonymt till medier.

”Tack vare patrioter som ni”

Trump säger att han hade kunnat komma till CPAC redan förra året, men att han var rädd att han skulle vara för kontroversiell då.

– Jag ville skydda gränserna, stärka militären, allt sådant som vi nu kommer att få. Folk tyckte att det var kontroversiellt, men ni tyckte inte det, sa han till den samlade massan av konservativa aktivister.

– Nu har ni äntligen en president. Det tog lång tid, men det var patrioter som ni som fick det att hända. Ni gjorde det för att ni älskar ert land.

En sak vill han understryka – att rörelsen han representerar står för ett USA ”som sätter, och alltid kommer att sätta, sina egna medborgare först”.

Ligger ”långt före” med muren

President Trump mötte också tillrop som uppmanade honom att börja bygga den omtalade muren mot Mexiko. Enligt honom själv ligger man ”långt, långt före i planeringen”.

Trump upprepar också att man är på väg att slopa ”Obamacare”, hans föregångares stora sjukvårdsreform. Och han säger som han tidigare sagt om illegala migranter i USA: ”De dåliga ska ut.”

Han ska också förstärka armén ”mer än någonsin tidigare” – trots att USA redan spenderar flera gånger mer än något annat land i världen.

– Eran av tomt snack är över, säger presidenten.

Hyllade Bernie Sanders

I ett mer oväntat utspel skickade Trump en passning till den tidigare presidentkandidaten Bernie Sanders.

– Jag gillar Bernie. Han hade faktiskt rätt om en sak, handeln. Det hade han rätt om.

ARTIKELN HANDLAR OM