Flod i Nya Zeeland har fått mänskliga rättigheter

NYHETER

Ursprungsbefolkningen maori på Nya Zeeland har kämpat i 140 år för att floden Whanganui ska erkännas som ett levande väsen.

Nu har all möda lönat sig och floden ska från och med nu ges mänskliga rättigheter.

Foto: MARTY MELVILLE / AFP
Storbritanniens prins Harry på besök vid Whangaui 2015.

Onsdagen var en glädjens dag för ursprungsbefolkningen på Nya Zeeland då floden Whanganui fördes in i lagboken och därmed fick samma juridiska rättigheter som en människa, rapporterar The Guardian.

– Vi har kämpat för att alla ska förstå att ur vårt perspektiv är floden en levande varelse, och den ska behandlas därefter. Vi betraktar den som en förfader och har alltid gjort det, säger förhandlaren Gerrard Albert till tidningen.

I laglig mening innebär flodens nya status att om någon skulle skada den, ses det lika allvarligt som om någon skulle skada maori-stammen. De räknas nu som en helhet.

Gerrard Albert säger att maori-stammar ser sig själva som en del av universum. Som att de likvärdiga berg, floder och hav.

– Vi är en del av naturen och vill leva efter det sättet att tänka. Det här är inte ett tänk som ska hämma utvecklingen och ekonomin. Men vi det är viktigt att se floden som en levande varelse och ta det i beaktning när man planerar för dess framtid.

ARTIKELN HANDLAR OM