Donald Trump – USA:s nye president

Trump: ”Avtalen ser ut att vara skrivna av barn”

Av: 

Martin Schori

NYHETER

I natt talar president Trump för första gången till kongressen.

Enligt pressekreteraren Sean Spicer kommer det bli ett optimistiskt tal som fokuserar på den ”amerikanska andan”.

Men i en intervju med högernationalistiska sajten Breitbart inför talet går Trump till nya angrepp mot tidigare administrationer – och media.

Under sitt installationstal målade Trump upp en mörk bild av de senaste årens utveckling i USA. På en uppmärksammad presskonferens för ett par veckor sedan sa Trump att han ”’ärvt en sörja” av de tidigare administrationerna.

I en intervju med den högernationalistiska sajten Breitbart utvecklar han de tankarna:

Mellanöstern är en sörja. Nordkorea är inne på väldigt farlig mark. Nordkorea är en sörja. Vår gräns är en total katastrof. Våra handelsavtal är bortom dåliga – bortom dåliga. De ser ut som om de förhandlats fram av barn. Vi ska fixa dem, säger Trump.

Attackerade fejkmedia

Att Trump valde att ge Breitbart en exklusiv intervju inför talet är ingen slump. Presidentens relation till de etablerade medierna är minst sagt ansträngd och hans chefsstrateg Steve Bannon var tidigare chef för just Breitbart. I intervjun gick Trump återigen till angrepp mot det han kallar ”fejkmedier”.

– Fejkmedier är oppositionspartiet. Fejkmedier är fiender till det amerikanska folket. Det finns oerhörda fejkmedier där ute. Oerhörda fejkhistorier. Problemet är att de som inte är inblandade i historierna inte vet det, säger Trump.

Han understryker dock att han inte kritiserar alla medier, bara de som han anser skriver påhittade nyheter. New York Times är en av dem.

– Om du läser New York Times, om du läser New York Times – avsikten är så elak och så dålig, säger han.

Media för kritisk

Trump tycks ha stöd för sin hårda ton hos en stor del av befolkningen. Enligt en opinionsundersökning från Wall Street Journal och NBC säger 51 procent av amerikanerna att media är för kritiska mot Trump. 41 procent anser att nyhetsmedierna är ”rättvisa” och ”objektiva”.

Undersökningen visade också att 40 procent av de tillfrågade tycker att landet är på rätt väg, jämfört med 33 procent i december.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte handla din julmat i god tid! Klicka hem restaurangmat i kassen här!

Mat.se

Publisert:

LÄS VIDARE

Därför krigar Trump mot medierna

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trump – USA:s nye president

Donald Trump

Nordkorea

Steve Bannon

Sean Spicer

Mellanöstern