Hästen Skorpa mirakelräddades ur brunnen

1 av 5
NYHETER

Hästen Skorpa föll ner i en brunn i sin hage och fastnade så att bara två hovar stack upp.

Efter en dryg timmes insats kunde hon räddas – efter att två räddningsstyrkor fått hjälp av en traktor.

– Enligt min amatörbedömning blev hon glad, säger Joakim Nilsson vid Kristianstads räddningstjänst.

Det var vid 11-tiden på lördagsmorgonen som det sexåriga stoet Skorpa gick i sin hage – och plötsligt föll ner i en brunn.

– Där var brädor som låg på brunnen som var lite föråldrade, så den hade gått igenom, säger Joakim Nilsson vid Kristianstads räddningstjänst, en av de två styrkor som ryckte ut till platsen.

Brunnen var flera meter djup och var åtminstone delvis fylld med vatten. Skorpa satt fast med benen ovanför brunnen. Fallet hade stoppats av ett vattenrör som gick tvärs över öppningen lite längre ned.

Traktor till undsättning

En stor räddningsinsats tog vid. Hästens ägarinna, en veterinär, var med under insatsen och uppges ha gett hästen lugnande medel.

– Vi lyckades efter rätt så många försök få runt rep runt hästen och med hjälp av en bonde som var i närheten och som kom med sin traktor. Med hjälp av den kunde vi lyfta upp den, säger Joakim Nilsson.

Skorpa hade försökt ta sig upp på egen hand, men förgäves.

– Hon var rätt så medtagen och hade fått stå där och kämpa. Sedan gjorde vi våra försök och fick göra omtag, så det tog såklart på hennes krafter, säger Nilsson.

Strax före klockan 13 fick Skorpa sätta hovarna på marken igen. Då tyckte sig åtminstone räddningstjänsten se en viss tacksamhet.

– Enligt min amatörbedömning såg hon glad ut, säger Joakim Nilsson.

Hästen hade fått en mindre skada på ena skinkan som nu ses över.

ARTIKELN HANDLAR OM