Fredrick Federley

Federley om Bergfeldts frågor: ”Djupt gränslösa och insinuanta”

Av: 

Anna Sjögren

Benjamin Ekroth

NYHETER

I höstas avslöjades att Fredrick Federley bott med en man som dömts för ett stort antal våldtäkter mot barn.

Efter att ha lämnat politiken talade förre C-toppen i kväll ut hos ”Carina Bergfeldt” i SVT.

Men i ett långt inlägg på Facebook beskriver han frågorna som ställdes som djupt gränslösa, insinuanta och skriver ”Det är det värsta jag har gjort i mitt liv”.

I december meddelade Fredrick Federley, då vice ordförande i Centerpartiet och EU-parlamentariker, att han lämnade sina politiska uppdrag.

Beskedet kom en tid efter att det blivit känt att en person i hans närhet var dömd för sexualbrott mot barn. Mannen är dömd för våldtäkt mot barn i 22 fall och flera andra sexualbrott mot barn.

– Det går inte att värja sig från det här. Det går ut över min familj och mina anhöriga. Så jag har insett att jag får lov att lämna politiken, sa Fredrick Federley i en intervju till Dalarnas Tidningar i samband med sin avgång.

I samband med att detta blev känt sjukskrev han sig.

Var nästan kär

Fredrick Federley har sedan tidigare tagit avstånd från mannens gärningar. Han har sagt att mannen stått honom nära, men inte gått närmare in på deras relation. I talkshowen ”Carina Bergfeldt” i SVT, som sänds i kväll, fredag, talar han nu ut om relationen.

– Han var väldigt viktig för mig, det ska jag inte sticka under stol med. Vi gjorde grejer, praktiska saker på gården, som att sätta upp stängsel och så vidare, säger han.

– Var han kär i mannen? frågar Carina Bergfeldt.

– Väldigt nära, kanske till och med ja, svarar Federley.

Tänker inte läsa domen

Enligt honom är det via en nätpublicering han först får reda på att mannen är dömd för ett stort antal våldtäkter och andra sexualbrott mot barn. I en tidigare intervju har han sagt att detta var kring midsommar förra året.

– Det är svårt, jag kan fortfarande inte läsa domen, det går inte. Jag brottas fortfarande med att förstå, säger Federley i tv-programmet.

– Jag har inte ens fått den, det är ingen som ringer till mig och säger ”det här innehåller domen, nu får du sansa dig Fredrick”.

– Men det är bara att begära ut den, påpekar Carina Bergfeldt.

– Ja, det är bara att begära ut den, men det har inte jag gjort och tänker inte göra det heller, säger Fredrick Federley.

I ett långt Facebook-inlägg som publicerades i dag, flera timmar innan intervjun visades i SVT och på SVT Play, är Federley djupt kritisk och menar att han känt sig anklagad i Carina Bergfeldts talkshow.

”Jag genomförde intervjun som mer än en gång är helt gränslös i de intima frågeställningarna” skriver han och fortsätter:

”Många frågor var insinuanta vilket jag också markera emot. Flera av frågorna som ställdes var djupt gränslösa”.

Aftonbladet har sökt Carina Bergfeldt som hänvisar till programmets projektledare Björn Wahren.

Björn Wahren, projektledare för SVT:s talkshow är fåordig om Fredrick Federleys kritik. Han delar inte bilden Federley ger av programmet, men menar att man har som policy att inte gå i polemik med sina gäster.

– Vi är nöjda med intervjun och upplevde att Fredrik var nöjd med den också när han gick från intervjun, säger Björn Wahren.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Fredrick Federley i intervjun med Carina Bergfelt.
Fredrick Federley.

Stryktipset i sista stund: ”Spika City – drömmen blir sann” | Rygga systemen här
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Fredrick Federley

LÄS VIDARE

Så tycker tittarna om Carina Bergfeldts talkshow

ÄMNEN I ARTIKELN

Fredrick Federley

Brott

Centerpartiet

Sexualbrott

Carina Bergfeldt