16-åring sköts ihjäl – misstänkte mördaren fick skjuts av sin mamma till platsen

Publicerad 2021-03-25

En 16-åring i Eskilstuna tros ha skjutits till döds av en jämnårig.

En konflikt om narkotikamarknaden tros vara anledningen – men samma dag skedde också en misshandel mot den misstänkte mördarens syskon.

– Konflikthanteringen har förändrats. Man använder mycket grövre våld i dag, säger Thomas Karlsson, chef för utredningssektionen i polisområde Södermanland.

I september 2020 sköts en 16-årig pojke till döds utanför en fritidsgård i stadsdelen Nyfors i Eskilstuna. I dag kommer domen där en jämnårig pojke, som nu fyllt 17 år, står åtalad misstänkt för mord.

Vi kallar den misstänkte skytten för 17-åringen och mordoffret för 16-åringen.

Båda ungdomarna hade tidigare varit föremål för sociala insatser. I mars 2020 skrev förvaltningsrätten i ett LVU-beslut att 17-åringen agerat ”springpojke” åt flera av de grövsta kriminella i Eskilstuna.

Thomas Karlsson, chef för utredningssektionen i polisområde Södermanland, uppger att de båda ingick i löst sammansatta kriminella konstellationer i Eskilstuna.

– Det handlar ju jättemycket om narkotikamarknaden. Det är mycket av drivkraften kring det. Sedan är det ju alla andra brott runt omkring – våldsbrott, vapenbrott, men även bedrägeribrott, säger Thomas Karlsson.

Beskedet från tingsrätten: 17-åring frias från
mord
17-åringen misstänks för mord.

Det hände den 17 september 2020

Vid lunchtid, dagen för mordet, ska 16-åringen ha sökt upp och slagit 17-åringens syskon, enligt polisens utredning. 16-åringen ska tidigare ha försökt få tag på 17-åringen rörande droghandeln i Nyfors.

Samma kväll får 17-åringen skjuts av sin mamma, som är ovetande om sonens planer, till stadsdelen Nyfors. Han går mot ett garage. I garaget hittas senare det misstänka mordvapnet och kläder som kopplas till skjutningen.

Ungefär två timmar senare är 16-åringen utanför fritidsgården i Nyfors. Hans kompis berättar i förhör att en mörkklädd person kommer fram ”från ingenstans”. Den maskerade personen riktar blicken på 16-åringen, och tar fram en liten pistol ur jackfickan:

”Han skjuter, ser bara att det flyger hylsor”, berättar kompisen.

Polisen kunde beslagta en pistol.

Kompisen springer mot Ica. Han förstår inte om skotten också är riktade mot honom. Han känner hylsor slå mot benen.

16-åringen springer också. Han är snabb, ”för han har hållit på med fotboll”, men han hamnar efter. Han träffas med tre skott i överkroppen, och faller.

Kompisen springer tillbaka till 16-åringen och drar av honom jackan. Han tar av sig sin egen jacka och lägger under kompisens huvud, och väntar med honom tills ambulansen kommer.

Senare på kvällen, när han kommit hem och just tagit en dusch, får han veta att 16-åringen inte klarat sig.

16-åringen ska ha stått vid krysset när han blev skjuten.

”Förr sköt man i benen”

Utredningschefen Thomas Karlsson vill inte gå närmare in på vilka motiv som kan ligga bakom mordet.

Men han har noterat en allvarlig förändring i de kriminella miljöerna – att konflikter hanteras med allt grövre våld. Oavsett vad konflikterna handlar om.

Förra året skedde fyra dödsskjutningar i Södermanland, två i Eskilstuna och två i Nyköping.

– Man använder mycket mycket grövre våld i dag. 2012 till exempel, hade vi i Eskilstuna sex skjutningar på några veckor. Men då sköt man i benen. Det gör man inte i dag.

Båda familjerna ska ha lämnat Eskilstuna

Dagens Nyheter har varit i kontakt med mamman till 17-åringen som åtalats för mord och grovt vapenbrott. 17-åringen nekar till brott.

Mamman säger till tidningen att familjen numera lever på hemlig ort, under polisbeskydd.

– Vi har hotats till livet och kan kanske aldrig komma tillbaka till Eskilstuna, säger hon till tidningen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har även mordoffrets familj lämnat Eskilstuna.

– Där ser man att när det sker ett sånt här allvarligt brott finns det många offer. Det är en hel hop av människor som drabbas indirekt av brottet, säger Thomas Karlsson, utredningschef i Södermanland.

ANNONS