Åkesson hostade och snörvlade under debatten

Jimmie Åkesson hostade och snörvlade i talarstolen under riksdagsdebatten.

SD-ledaren anser dock att han följt Folkhälsomyndighetens rekommendation eftersom han varit feberfri i två dygn.

– Han spred virus som en sprejflaska i kammaren, säger C-toppen Anders W Jonsson.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson lät förkyld under dagens debatt i riksdagen. Han hostade och snörvlade flera gånger mellan replikskiften och det egna anförandet.

– Jag hade feber hela förra veckan, till i lördags ungefär, sa Åkesson när Aftonbladet intervjuade honom precis efter anförandet.

”Rimligt att gå hit”

Åkesson tillade att han nu varit feberfri i två dygn och citerade Folkhälsomyndighetens rekommendation:

”Stanna hemma i minst sju dygn i från att de första symtomen bryter ut. Du ska även varit feberfri de två sista dygnen. Du kan dock fortfarande ha torrhosta och bortfall av lukt och smaksinne, men om du mår bra för övrigt och det gått minst sju dagar sedan du insjuknade kan du gå tillbaka till jobbet, skolan eller förskolan.”

– Jag är ganska övertygad om att jag inte hade gått tillbaka till jobbet hade jag fått väldigt mycket kritik för det. Jag har helt enkelt landat i att det var rimligt att gå hit i dag, säger Åkesson.

Jimmie Åkesson snörvlar i riksdagen.
Jimmie Åkesson snörvlar i riksdagen.

Citatet Åkesson hänvisar till återfinns på Folkhälsomyndighetens hemsida. I samma stycke står följande rekommendation ”Känner du dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber ska du försöka låta bli att träffa andra människor. Gå inte till jobbet, skolan eller förskolan. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk. Det är viktigt att inte riskera att smitta andra.”

I går meddelade SD att Åkesson var förkyld och inte kunde närvara under riksmötets öppnande.

Inte testat sig

Har du testat dig för covid-19?

– Jag skulle gjort det i går men sedan var det massa kollegor till er som ville prata så jag hann inte med det. Men jag tänker ta tag i det så fort jag kommer hem igen. 

Ser du inga problem med att vara här. Folkhälsomyndigheten vill att man ska stanna hemma extra länge om man är sjuk och du vet ju inte om du har corona?

– Det jag citerade nyss gäller om man har varit sjuk och inte har tagit något prov för covid-19.

Anders W Jonsson.
Anders W Jonsson.

C-toppen vill se eventuell smittspårning

Centerpartiets vice partiledare Anders W Jonsson kallar Åkessons agerade för oansvarigt. Jonsson brukar vikariera i debatter när partiledare Annie Lööf har förhinder. Han är också läkare.

– Det är helt obegripligt att han står i kammaren och hostar och snörvlar. Alla ska stanna hemma med de symtomen. Även en partiledare som för ett par veckor sedan tyckte att alla svenskar ska ha munskydd, säger han.

Anders W Jonsson utgår från att Åkesson omedelbart testar sig för Covid-19. Om han testas positiv tycker han att riksdagen måste vidta smittspårning.

– Han spred virus som en sprejflaska i kammaren, säger han.

Vad grundar du det på?

– Det var både hosta och snörvel. Då har du en pågående infektion och det är då du sprider virus, oavsett om det är Covid-19 eller något annat. Det har alla svenskar lärt sig det här året. I det läget ska man vara hemma.

Åkesson säger att han varit feberfri senaste dygnen och därför kan gå till jobbet?

– Nej, nej. Folkhälsomyndighetens rekommendationer är att om man har pågående symtom ska man stanna hemma.

Åkesson i riksdagen.
Åkesson i riksdagen.
Publisert:

LÄS VIDARE